Det började som ett läxhjälpsprojekt i Rinkeby Folkets hus på slutet av 90-talet. Idag har Kista International School drygt 400 elever och håller till i Akallaskolans gamla lokaler.
– Vårt mål var att visa att barnen som kommer från Rinkeby, Tensta eller Husby kan uppnå målen, oavsett vilken bakgrund de har, säger Mohamed Hagi Farah, ordförande i skolans föräldraråd.
Hög behörighet till gymnasiet
De senaste åren har nästan alla elever som gått ut nian från Kista International School varit behöriga till gymnasiet. Det samtidigt som knappt hälften av eleverna på andra skolor i närområdet nått gymnasiebehörighet.
– Många av våra elever kommer från ganska utsatta områden och när eleverna börjar så har nästan alla svenska som andraspråk och då är det klart att undervisningen måste anpassas, säger Johan Segerfeldt, rektor Kista International School.
Små klasser, hög vuxentäthet och stöd på modersmål är tillsammans med den täta kontakten med föräldrarna det som skolan lyfter som några av anledningarna till de goda resultaten.
Skulle du säga att skolsegregation är ett problem?
– Nej, det behöver inte vara ett problem men man kan inte köra i samma form helt oberoende av vilka förutsättningarna är. Anpassar man undervisningen utifrån den verklighet man befinner sig i så spelar det ingen större roll, säger Johan Segerfeldt, rektor Kista International School.