Bostadsminister Peter Eriksson är kritisk till Lidingös agerande. Foto: TT

Domen: Rätt av Lidingö att säga upp nyanländas hyreskontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten slår nu fast att Lidingö stad hade rätt att säga upp hyreskontrakten för de nyanlända som kom till kommunen för två år sedan. Bostadsminister Peter Eriksson (MP), är kritisk till kommunens agerande.

– Viktigt att kommunerna ser till det gemensamma smarta. Dumhet kan man inte alltid stifta lagar mot, säger Peter Eriksson (MP).

Lidingö är en av de kommuner som har sagt upp hyreskontrakt för nyanlända som kom till Sverige för två år sen. Man hänvisar till att etableringstiden är slut och Förvaltningsrätten slår fast att kommunen gjort rätt. Miljöpartiet i Lidingö har överklagat domen.

SVT Nyheter träffade i början av mars Mahmoud och hans familj som tvingats flytta efter Lidingös beslut. De hade fått ett tillsvidarekontrakt på sin lägenhet, men i januari fick de ett brev där det stod att de var tvungna att flytta.

Kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes (M), menar att familjen inte alls har ett tillvidare kontrakt  utan ett andrahandskontrakt.

– Vi har aldrig gett bort ett förstahandskontrakt, det är aldrig någonting vi kommer att göra heller. Man är inte nyanländ för evigt, efter etableringstiden på två år ses man som vilken annan som helst i samhället, säger hon till SVT.

Förvaltningsrättens dom

Förvaltningsrätten konstaterar i domen att lagstiftarens avsikter, som framgår av förarbetet till bosättningslagen, inte tydligt framkommer i den slutliga lagtexten. Anna Rheyneuclaudes (M), riktar stark kritik mot regeringen.

– Det är naturligtvis skönt att veta att vi, enligt domstolen, har tolkat lagen korrekt. Det är ett stort underkännande av regeringens politik och lagstiftning, säger hon.

Bostadsministern kritisk

Bostadsministern Peter Eriksson (MP), är inte förvånad över utfallet i domen. Men han är kritisk till kommunens agerande.

– Vi har nu utredningar som tittar på om man kan skärpa kraven på kommunerna när det gäller bostadsförsörjningsansvaret. Framförallt tycker jag att det är viktigt att man som kommunpolitiker och tjänstemän runtom i Sverige försöker se till det gemensamma smarta. För dumhet kan man inte alltid stifta lagar mot, säger han.

Peter Eriksson menar att man har fattat enigt beslut i riksdagen om att införa ett system för att hantera och skydda integrationen så mycket som möjligt.

Hur ska ni förhindra att fler nyanlända riskerar att få sina kontrakt uppsagda nu när Lidingö har fått rätt av Förvaltningsrätten?

– Kortsiktigt kan vi inte göra så mycket. Men om vi ser att fler kommuner inte tar sitt ansvar kan det i det längre perspektivet bli nödvändigt för regeringen att fatta ytterligare beslut. Men min bedömning är att de allra flesta inser att det är bra om vi försöker hjälpas åt för att integrera, säger Peter Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.