tvådelad bild med kvinna till vänster och flemingsbergs centrumbyggnad till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Området IF har varit verksamma sen 2015 men det är först nu som de har en fast lokal att hålla till i. Hör hur kultur- och fritidsdirektör Anja Dahlstedt ser på det. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Fyra nya mötesplatser för unga i Flemingsberg – på ett år

Publicerad

Andelen barn och unga i Flemingsberg som idrottar är lägre än på andra ställen i Huddinge kommun. I fjol öppnades fyra nya mötesplatser med syfte att skapa en mer meningsfull fritid för fler.

– Flemingsberg är ett område där det gjorts många kortsiktiga projekt. Vi är väl medvetna om att det inte är det som ger de långsiktigt bästa resultaten, säger Anja Dahlstedt vid kommunen.

I Huddinge kommun är det i snitt 40,9 procent av alla barn och unga som är aktiva i en idrottsförening, visar SVT:s kartläggning från i fjol. Men det skiljer sig rätt rejält mellan olika områden.

– Flemingsberg är ett av områdena i kommunen som har ett föreningsliv som skulle må bra av att växa. Det behövs fler aktiviteter för barn och unga, säger kommunens kultur- och fritidsdirektör Anja Dahlstedt.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Under 2023 öppnades fyra nya mötesplatser i Flemingsberg: en fritidsgård i Grantorp och en i Visättra, ett bibliotek i Flemingsbergsdalen och nu senast fick föreningen Området IF sin efterlängtade lokal.

I videon längst upp hör du varför det tagit sån tid för föreningen att få någonstans att hålla till.

9,9 procent av tjejerna idrottar

I delar av Huddinge, till exempel Snättringe, Trångsund och Glömsta, är det över 55 procent av barnen som idrottar. Vårby gård och Masmo ligger på strax över 20 procent.

Flemingsberg västra, alltså Grantorp med de färggranna höghusen, ligger i botten av kommunens områden. Här är det bara 15,6 procent av barn och unga som är aktiva i en idrottsförening. Av flickor är det bara 9,9 procent.

Hovsjö ännu lägre

Jämfört med liknande områden i andra kommuner är 15,6 procent ganska lågt. I Botkyrka kommun ligger Norsborg i botten med 17,2 procent. I centrala Jordbro i Haninge är det 21 procent. Inom Stockholms stad ligger till exempel Vårberg och Hässelby på 23,8, Skärholmen på 24,8 och Rinkeby på 25,9 procent.

Hovsjö i Södertälje har lägre andel än Flemingsberg, här idrottar 13,4 procent av barnen. Av flickorna är det bara sex procent.

Andel idrottande barn i Huddinge

Statistiken visar hur många procent av alla 7–25-åringar som bor i bostadsområdet som har varit aktiva i en idrottsförening under 2021.

I genomsnitt är 40,9 procent av ungdomarna i Huddinge aktiva i en idrottsförening. 45,3 procent av pojkarna och 36,2 procent av flickorna.

Total andel per område

Fullersta norra: 58,1 procent

Glömsta-Loviseberg: 56,6 procent

Trångsund: 55,6 procent

Snättringe: 55,5 procent

Stuvsta: 53,3 procent

Högmora-Vidja-Ågesta: 52,7 procent

Kungens Kurva-Kråkvik: 52,6 procent

Segeltorp: 51,5 procent

Gladö-Lissma: 50,2 procent

Sjödalen södra: 49,1 procent

Länna: 46,3 procent

Fullersta södra: 43,8 procent

Skogås östra: 43,1 procent

Trångsund centrala: 34,3 procent

Flemingsberg-Kästa: 32,8 procent

Sjödalen centrala-norra: 28,2 procent

Vårby Udde-Duvberget: 27,9 procent

Skogås västra: 27,8 procent

Vårby gård: 23,7 procent

Vårby Haga-Masmo: 21,5 procent

Flemingsberg östra: 19,4 procent

Flemingsberg västra: 15,6 procent

Källa: SVT:s special om den ojämlika ungdomsidrotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet