• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Gatubarn släpps ut på gatan – trots brott och missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna har vetskap om problemen – ändå fortsätter grupper av gatubarn och ungdomar att utföra rån och missbruka droger ute på gatorna. De minderåriga som omhändertogs på Södermalm i Stockholm nyligen, har två gånger rymt. Enligt socialtjänsten finns inte tillräckligt med platser på de låsta ungdomshemmen.

För ett par veckor sedan greps en grupp marockanska gatubarn i Stockholm där den yngsta sades vara så liten som nio år gammal. Enligt uppgifter till SVT är pojkens verkliga ålder troligtvis 12 år. Pojkarna omhändertogs misstänkta för flera fall av rån och misshandel. Ändå blev de inte inlåsta.

Helene Nilsson, är enhetschef Maria Ungdoms akutmottagning:

Gatubarnen i Stockholm

– Kontentan blev att när polisen lämnade så lyckades vi motivera att ungdomen stannade i cirka en till en och halv timme. Men han började slå på dörrar och fönster och kände sig instängd. Och vi får ju inte kvarhålla en person som ter sig frisk, säger Helene Nilsson.

Kan ni inte ringa polisen igen då?

– Jo, vi hade kontakt med både polisen och socialtjänsten och de gjorde så gott de kunde men det gick inte. De hade ett annat ärende just då. Så då fick ungdomarna gå härifrån.

Rymt flera gånger

SVT har uppgifter om att gruppen med 12-åringen omhändertogs en gång till, för en knapp vecka sedan. Inte heller då blev de placerade på låst anstalt, eftersom det saknas platser. De hamnade på öppet hem på Gotland. Därifrån har de rymt igen.

LÄS MER: Opinion: ”Barnen från Marocko flyr från fattigdomen”

I ett par års tid har myndigheterna sagt att man satsar för att få bort grupperna med ungdomar från gatan. Men under en dag i Stockholm city, hinner vi från SVT flera gånger träffa många av de skygga killarna som bor här.

Kommit till Sverige från Tyskland

Ett gäng vi möter ser ut att vara i 14-16-årsåldern. De är drogpåverkade och ser slitna ut. De vill inte bli filmade och efter ett kort meningsutbyte springer de iväg. En annan ungdom säger till oss att gänget nyss kommit till Stockholm från Tyskland.

När SVT träffade några av barnen, som var i tonsårsåldern, ville de inte prata med oss. Foto: SVT

Men vi träffar också en annan kille som förut levt på gatan, men som nu livet börjat vända för. 16-årige Ayuob berättar att han kom hit när han var 12 år och att han brukade sova ute. Sedan blev han omhändertagen och inlåst i ett år på låst ungdomshem.

LÄS MER: Farliga lösningsmedlet vanlig drog bland gatubarnen

– Jag sov på stan. Jag tog droger – allt var problem. Katastrof hela tiden, säger han.

– Men nu bor jag i familjehem och efter sommaren ska jag börja i skolan. Jag har aldrig gått i skolan förut. Förut tänkte jag inte på framtiden alls. Det var bara katastrof. Men nu blir det bättre. Om Gud vill!

En kille som förut levt på gatan, men som nu livet börjat vända för, är 16-årige Ayuob. Han berättar att han kom hit när han var 12 år och att han brukade sova ute. Foto: SVT

Inga belägg för organiserad brottslighet

Den fria rörligheten mellan EU-länderna gör att även minderåriga ganska enkelt, till exempel genom att få skjuts i bilar eller tjuvåka på bussar och tåg, kan röra sig ensamma genom olika länder. Enligt Ayuob tog han sig till Stockholm på egen hand.

– Jag var liten, men du vet, stor här inne, säger han och pekar på sitt huvud.

LÄS MER: Granskning: Han lever utanför samhället

Inga belägg finns heller för att barnen och ungdomarna från Marocko styrs hit av organiserad brottslighet. De hänger ihop i egna gäng, och det är kompisarna man vill tillbaka till när myndigheterna försöker få bort någon från gatan.

– De nya, de som kommer hit, de känner inte socialen. De tänker inte på framtiden, säger Ayuob.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatubarnen i Stockholm

Mer i ämnet