Goliatmusseron säljs för 10 000 kronor kilot. Har SVT:s reporter hittat rätt?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter tar hjälp av Naturskyddsföreningen för att leta efter en av världens mest dyrbara svampar matsutake. Eller goliatmusseron som den heter på svenska. Foto: Rasmus Ejneberg

Jakten efter goliatmusseronen – världens dyraste svamp gömd i Stockholms skogar

Uppdaterad
Publicerad

Svampexperter uppmanas att inte registrera fynden för allmänheten och Huddinge kommun vill inte att skogen nämns i inslaget. Det är hysch-hysch kring den relativt nyupptäckta svampen goliatmusseron som säljs för 10 000 kronor kilot i Japan – och som nu hittats i Huddinge.

– Eftersom svampen är så pass dyrbar kan det skapa en massinvasion av människor som vill hitta svampen, säger Isak Isaksson, biolog på Naturskyddsföreningen.

Riktigt lika dyr är inte svampen i Sverige. Lyxkrogarna i Stockholm köper in den för runt 1 500 kronor kilot.

Den är så eftertraktad att svampexperter helst inte ska registrera fynden för allmänheten. Och Huddinge kommun vill inte att skogen SVT besöker ska nämnas, eftersom de befarar att för många kommer söka sig ut i jakt på svampen.

Goliatmusseron i Stockholm

Se när SVT följer med Isak Isaksson till en nyöppnad lyxrestaurang i Stockholm som har den på menyn – och svampexperten får prova den för första gången:

Kökschefen Petter Johansson visar vart skåpet ska stå med en rätt som fullständigt golvar biologen och svampexperten Isak Isaksson. Hummer, goliatmusseronemulsion, tunt skuren rå goliatmusseron och blancherad goliatmusseron toppad med rönnbärskapris. ”En helt ny smakupplevelse” är svampexpertens betyg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT besöker en av Stockholms lyxkrogar där kökschefen låter Isak Isaksson på Naturskyddsföreningen smaka och lukta på den berömda goliatmusseronen. Foto: Rasmus Ejneberg

Var växer goliatmusseronen?

Ser du blåbärsbuskar har du gått fel. Goliatmusseronen växer ofta på mager sandjord i gammal tallskog. Ju längre norrut i Sverige du åker desto vanligare blir den. Men det har gjorts fynd även i Småland och Västergötland. En skog i Huddinge är överrepresenterad i antal fynd som gjorts de senaste åren i Stockholms län. Dock önskar kommunen att namnet på skogen inte nämns.

Källa: Artportalen/Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.