Vårdmodellen, som kallas ”caseload midwifery”, är välkänd i andra delar av världen men ovanlig i Sverige. Den innebär att en liten grupp barnmorskor följer den blivande mamman från första besök på mödravården ända till förlossningskliniken, vilket har visat sig vara positivt för mamma och barn och minska förlossningsrädsla.
Sex barnmorskor uppdelade i två arbetslag ska följa cirka 280 gravida kvinnor per år. Varje kvinna lär på så sätt känna tre barnmorskor, varav en kommer att vara med vid förlossningen.
– Det blir väldigt personligt. När värkarna drar igång ringer du din barnmorska som kommer till dig och kollar läget. Det kan vara jätteskönt om man är orolig. Sen följer hon med in till BB, säger Mia Ahlberg, omvårdnadsansvarig vid Karolinska universitetssjukhuset för graviditet och förlossning.
”Finns massor av orsaker till förlossningsrädsla”
Att ha en och samma barnmorska under hela processen skapar trygghet, menar hon. Ofta handlar förlossningsrädsla om en generell oro, snarare än rädsla för själva förlossningen.
– Den oron kan vara kraftfull och enormt jobbig. Det finns massor av orsaker till förlossningsrädsla men vi har sett att den sekundära förlossningsrädslan ökar, efter första barnet, och det är ett tecken på att vi måste göra något. Om man blir rädd av sin första förlossning har vi gjort något fel.
Mia Ahlberg är också ordförande i Barnmorskeförbundet och ser fördelar även för barnmorskorna.
– Det är något som har efterfrågats länge, att man vill ha mer kontinuitet och vara med under graviditet, förlossning och eftervård. Men det är svårt att jobba så som barnmorska i dag, det är så uppdelat. Samtidigt finns det utmaningar i det här, man jobbar jour och det är inte vi barnmorskor vana vid. Det krävs vissa personliga förutsättningar.
Fler kvinnor ska få samma hjälp
Projektet i Huddinge riktar sig delvis till kvinnor med förlossningsrädsla, men Mia Ahlberg hoppas att fler kvinnor ska kunna ha samma barnmorska genom hela graviditeten.
– Det ska inte bara vara 280 kvinnor som får den här möjligheten, det är inte vår slutdröm. Jag tror inte att alla vill eller behöver det här, men jag önskar att alla som vill skulle ha den här möjligheten. Vi har kommit så långt inom förlossningsvården att nu kan vi börja jobba med de mjukare värdena.