• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I dag erbjuds den som är rädd för att föda samtalsstöd, men enligt en ny studie kan rädslan minska – och försvinna helt – av att ha en känd barnmorska under förlossningen. Foto: TT

Studie: Att ha välkänd barnmorska vid förlossningen kan minska förlossningsrädsla

Uppdaterad
Publicerad

Att ha en känd barnmorska vid förlossningen kan hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla, visar en ny svensk studie. Åtta av tio kvinnor som deltog i studien hade en positiv upplevelse av sin förlossning.

– Relationen mellan kvinnan och barnmorskan är det avgörande för resultatet, säger Ingegerd Hildingsson, professor vid Uppsala Universitet.

Mellan 10-20 procent av nordiska kvinnor lider av någon form av förlossningsrädsla, enligt tidigare forskning. I dag erbjuds den som är rädd för att föda samtalsstöd under graviditeten på så kallade Auroramottagningar, men enligt en ny studie kan rädslan minska – och försvinna helt – av att ha en känd barnmorska under förlossningen.

– Aurorabarnmorskor tar sällan hand om kvinnorna när de sen ska föda. Man har haft som filosofi att kvinnorna ska ha tillräckligt med verktyg för att klara sig själva. Vi försökte vända på det och prova vad som skulle hända om en känd barnmorska var med, och vi har sett jättefina resultat, säger Ingegerd Hildingsson, professor i reproduktiv hälsa vid Uppsala Universitet, som står bakom studien.

Resultatet: 29 procent av kvinnorna som assisterades av en känd barnmorska uppgav att förlossningsrädslan helt hade försvunnit och 83 procent hade haft en positiv förlossningsupplevelse. Studien är dock liten, totalt deltog 77 kvinnor som fått remiss till samtalsstöd vid tre sjukhus, varav 34 slutligen hade samma barnmorska vid förlossningen som man träffat under graviditeten.

– Vi vet sedan tidigare att förlossningsrädda ofta har en negativ upplevelse oavsett vilket sätt man födde barn på. Men att det här påverkade förlossningsupplevelsen och att man faktiskt kan bli botad från rädslan är väldigt positivt.

Efterfrågas av gravida och barnmorskor

Att ha samma barnmorska under hela graviditeten var norm i Sverige innan sjukhusreformen på 1950-talet. Sedan dess har arbetssättet varit oprövat, men förebilder finns i Danmark, England och Australien där det kallas ”caseload midwifery”.

Enligt Ingegerd Hildingsson, som hänvisar till en studie från 2015 där 17 600 kvinnor från 15 olika forskningsprojekt ingick, är det den metod som har starkast vetenskapligt stöd. Den blir också billigare.

Ingegerd Hildingsson, professor i reproduktiv hälsa vid Uppsala Universitet, som står bakom studien. Foto: Uppsala universitet

Studien visar på färre kejsarsnitt, färre ryggbedövningar och sugklocka användes inte i lika stor utsträckning som vid andra födslar. Det blev också fler spontana förlossningar som inte behövde sättas i gång. Det var också färre prematura förlossningar och färre kvinnor behövde klippas.

– Jag tycker att man ska utgå från den evidens som finns. Man måste hitta lösningar som utgår från kvinnornas önskemål. Det här är också något som barnmorskorna har efterlyst.

Tidigare forskning har visat att kontinuitet med samma barnmorska värderas högt av kvinnor och särskilt bland kvinnor med förlossningsrädsla. Kritiken handlar om att metoden skulle vara dyrare, men Ingegerd Hildingsson menar att de långsiktiga vinsterna är större.

– Det beror på hur man räknar. Om man investerar i de här förlossningsrädda, förstföderskor och yngre sårbara kvinnor har man lagt grunden för att de inte kommer kräva kejsarsnitt kommande förlossningar, där har vi gjort en vinst.

Flera projekt testar metoden

I augusti förra året inleddes ett pilotprojekt i Sollefteå under namnet ”Barnmorska hela vägen” med finansiering från SKL. Ännu finns inget färdigt resultat, men de enkäter som gjorts visar positiva tendenser, enligt Ingegerd Hildingsson. Också Uppsala, Helsingborg och Huddinge har projekt som utgår från ”caseload midwifery”.

Ingegerd Hildingsson är övertygad om att det är rätt väg att gå, även om det inte är för alla.

– Jag hoppas att modellen med kontinuitet kommer växa över Sverige. Men jag tror att de här modellerna kommer att se olika ut beroende på var i landet du bor.

Födelsevrålet: Krävs förtroende för att öppna sig

Maria Ceder Engebretzen, grundare och talesperson för Födelsevrålet som arbetar för en tryggare förlossningsvård, ser bara fördelar med modellen. Hon har precis fött barn själv och är fortfarande på BB när SVT Nyheter når henne.

– Vi vet att det är något som efterfrågas. För mig var det bara tur att det slumpade sig så att det var en barnmorska jag kände, det var mycket tryggare. Min förlossning hade inte kunnat vara bättre.  

Hon menar att det också är viktigt för eftervården att ha samma barnmorska under hela graviditeten.

– Vi tror att det är bra att ha återbesöken hos den här barnmorskan för att plocka upp det här med förlossningsdepressioner. Det är lättare för en barnmorska man känner att se att ”Maria mår inte bra”. Det kräver att man har förtroende för att öppna sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.