Isatou arbetar till vardags som jämlikhetsexpert på Make Equal, där hon föreläser om att skapa inkluderande arbetsplatser. SVT Nyheter Stockholm fick följa med under en föreläsning om just minoritetsstress.
– Minoritetsstress handlar om den stress och oro som man känner över hur man kommer bli behandlad på sin arbetsplats, till exempel att bli misstrodd eller inte tagen på allvar, säger hon.
Förlorad kompetens
När man till exempel är den enda i rummet med en annan etnisk bakgrund kan det finnas en oro och stress för att hur man ska hantera stereotyper på sin arbetsplats, enligt Isatou.
– Det kan vara att man inte är sitt autentiska jag eller hela tiden oroar sig för hur man ska hantera dessa stereotyper, vilket skapar en enorm stress, säger hon.
Hon menar att Sverige på längre sikt kan gå miste om viktig kompetens inom vissa områden. Därför trycker hon extra på sina föreläsningar om att skapa inkluderande och trygga arbetsplatser för personer med en annan etnisk bakgrund.
– Vi förlorar en massa personer och talanger som skulle vara nyttiga för vårt samhälle. Vi vet också att det är många som har gett upp, för priset man har betalat har varit för högt, säger hon.
Psykologen Hanna svarar på kommentarer från sociala medier
MINORITETSSTRESS
Begreppet myntades av professor Ilan H. Meyer i USA i mitten av 1990-talet som utgår ifrån hur marginaliserade grupper upplever detta.
Minoritetsstress är en särskild typ av stress som kan uppstå hos personer som tillhör minoritetsgrupper, på grund av strukturella ojämlikheter, stereotypa uppfattningar och medvetna eller omedvetna kränkningar, som minoriteter möter i samhället dagligdags.
Ordet förklarar den mekanism som ligger bakom en konstant förhöjd stressnivå kopplad till diskriminering eller risk för diskriminering, och alltså ligger bortom och utöver den vanliga stress som alla personer, oavsett grupptillhörighet.
Källa: Forum för levande historia