”Många människor längtar tillbaka till något som var bättre förr, men man måste ställa sig frågan: Vad var bättre då? Det är inte alltid hållbart att längta tillbaka, det måste finnas en acceptans för det nya även om det såklart kan ta tid. Våra samhällen förändras,” säger psykologen Hanna Wallensteen. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Psykologen Hanna: ”Vi lever i en tid där många är oroliga för att förlora något”

Uppdaterad
Publicerad

Begreppet minoritetsstress väcker starka känslor och reaktioner. SVT Nyheter Stockholm träffade psykologen Hanna Wallensteen som får ta sig an några av reaktionerna som väckts i samband med att ämnet lyfts i sociala medier.

– Vi lever idag otroligt segregerat och många människor känner att de håller på att förlora ett grepp kring det nya Sverige, säger hon.

Hanna Wallensteen är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon föreläser för olika företag och organisationer kring olika ämnen som berör till exempel rasism och utanförskap.

När SVT Nyheter Stockholm sökte röster inför rapporteringen av ämnet minoritetsstress, väckte det många reaktioner från publiken. Det var många som hörde av sig och reagerade på själva begreppet.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Hanna Wallensteen är inte förvånad.

– Det är många i Sverige som känner oro över deras vardag, en stor oro över vad som händer i världen. Att marginaliserade grupper då uppmärksammar ett problem, det kan då kännas provocerade för vissa, säger hon och tillägger.

– Jag träffar så många olika människor som tillhör olika minoritetsgrupper och som verkligen kämpar, därför att de blir sämre bemötta och hela tiden oroliga för att bli nedvärderade.

I spellistan nedan har du några exempel på olika reaktioner.

MINORITETSSTRESS

Minoritetsstress är en särskild typ av stress som kan uppstå hos personer som tillhör minoritetsgrupper, på grund av strukturella ojämlikheter, stereotypa uppfattningar och medvetna eller omedvetna kränkningar, som minoriteter möter i samhället dagligdags.

Ordet förklarar den mekanism som ligger bakom en konstant förhöjd stressnivå kopplad till diskriminering eller risk för diskriminering, och alltså ligger bortom och utöver den vanliga stress som alla personer, oavsett grupptillhörighet, känner.

Begreppet myntades av professor Ilan H. Meyer i USA i mitten av 1990-talet, och utgår ifrån hur marginaliserade grupper upplever detta.

Källa: Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet