De första upplevelserna av minoritetsstress stötte Brandon på när han arbetade som familjeterapeut.
– Det hände flera gånger att klienter sade ”Är du verkligen familjeterapeut? Nej, det kan jag inte tro på”.
Han kunde även bli ifrågasatt kring om han verkligen hade rätt utbildning.
– När du är med om något flera gånger sätter det sig, säger han.
”Ryggsäck full med tegelsten”
Brandon bytte sedan bana och började att arbeta inom kommunikation. Han hade en dröm om att bidra med mångfald och ett annat perspektiv, men även där fortsatte problemen i en bransch som är väldigt vit och homogen enligt honom själv.
– Det är en konstant känsla av att hela tiden bli misstrodd och förminskad när man pitchar in idéer till olika kunder vilket skapar en enorm stress. Till slut började att ifrågasätta mig själv. Det känns som man att går runt med en ryggsäck full med tegelsten, säger han.
Detta är något som Brandon inte är ensam om att uppleva. Nyligen släppte myndigheten för arbetsmiljökunskap en rapport som visar att personer som är icke-vita riskerar att drabbas av sämre hälsa, på grund av hur de behandlas på sina jobb. Ett av problemen som rapporten lyfte är negativ särbehandling och minoritetsstress.
Starta videon för att Brandon berätta mer om hur minoritetsstressen har påverkat honom.
Psykologen Hanna svarar på kommentarer från sociala medier
MINORITETSSTRESS
Minoritetsstress är en särskild typ av stress som kan uppstå hos personer som tillhör minoritetsgrupper, på grund av strukturella ojämlikheter, stereotypa uppfattningar och medvetna eller omedvetna kränkningar, som minoriteter möter i samhället dagligdags.
Ordet förklarar den mekanism som ligger bakom en konstant förhöjd stressnivå kopplad till diskriminering eller risk för diskriminering, och alltså ligger bortom och utöver den vanliga stress som alla personer, oavsett grupptillhörighet, känner.
Begreppet myntades av professor Ilan H. Meyer i USA i mitten av 1990-talet, och utgår ifrån hur marginaliserade grupper upplever detta.
Källa: Forum för levande historia