Pojke i rullstol och ett hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet ovan för att höra föräldern Anna Kjellberg berätta om sin oro för sin son. Attendos regionchef Mikael Solinger svarar på varför företaget brustit. Foto: SVT

Ivo stänger fyra LSS-boenden i Ösmo – med nio dagars varsel: ”Inte bra för barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra LSS-boenden i Ösmo har fått sitt tillstånd indraget av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Nu tvingas barnen flytta med bara nio dagars varsel.

– Att inte ge föräldrarna eller kommunen tid att hitta ett boende blir inte bra för barnen, säger föräldern Anna Kjellberg.

Den 2 september drog Ivo in tillståndet för Attendos boenden i Ösmo, vid namn Lyckebo, Lärkan, Gläntan och Villan.

Anledningen var att Attendo inte begärt ut polisregisterutdrag från anställda under en längre period.

I beslutet fick Attendo på sig till den 12 september att avverka verksamheterna, vilket innebär att barnen tvingats flytta. Nu måste barnens hemkommuner försöka omplacera barnen med kort varsel.

”Letar för fullt”

Anna Kjellbergs son Lucas bodde på ett av LSS-boendena i Ösmo. Lucas lider av cerebral pares, svår epilepsi och har en intellektuell funktionsnedsättning och behöver därmed omsorg dygnet runt.

I och med att Attendos tillstånd dras in behöver Lucas nu omplaceras på ett nytt boende, med lite mer än en veckas varsel.

– Jag vet inte vart han kommer ta vägen, min kommun letar för fullt, säger Anna Kjellberg.

Flera varningar

Vid två tidigare tillfällen – 2019 och 2023 – har Ivo uppmärksammat att Attendos LSS-boenden i Ösmo inte begärt ut polisregisterutdrag från anställda.

När samma sak inträffade ytterligare en gång bedömde Ivo att Attendo fått chansen att åtgärda och säkra sina rutiner, något de inte gjort, enligt Olle Romlin, pressekreterare på Ivo.

Se klippet längst upp för att höra Attendos regionchef Mikael Solinger svara på varför företaget brustit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.