En kvinna med sin hund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kela Dahléns livsresa; om när hon försökte ta sitt eget liv och hur hon mår idag. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Kela vände sitt liv efter självmordsförsöket

Uppdaterad
Publicerad

Det var nära att Kela Dahlén avslutade sitt eget liv. Men nu, åtta år senare, föreläser hon för andra människor och är på en helt annan plats i livet.

– Jag förstår alla de som mår dåligt och vill ta sitt eget liv, men det går att få hjälp, säger hon.

För cirka åtta år sedan gjorde Kela Dahlén ett självmordsförsök. Tanken på att avsluta sitt eget liv hade hon haft länge och hon hade mått dåligt sedan tidiga tonåren.

– Även om jag hade ett aktivt socialt liv med vänner och liknande, kände jag mig så otroligt ensam.

Vändpunkten kom när hon gick med i olika föreningar. Där märkte Kela att det fanns andra människor som hon kunde prata med – och dela samma erfarenheter med.

– Det var först när jag träffade andra, fick en gemenskap och förståelse för att det går att ta sig ur det här. Det var väldigt betydelsefullt.

Hjälper anhöriga

Kela Dahlén är glad att hon har vänt sitt liv till det positiva. Idag arbetar hon på Suicide Zero och föreläser för andra människor om sin egen resa, om ämnet självmord och hur man som anhörig kan agera när någon i ens omgivning mår dåligt.

– Om någon hade sagt till mig för tio år sedan att jag skulle stå och föreläsa för människor om självmord skulle jag aldrig tro på dem. Det känns så himla stort.

Över 1 000 personer begår självmord varje år

De senaste åren har fler än 1 000 personer begått självmord i Sverige årligen. Just självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga människor, enligt statistik från Suicide Zero.

Sommaren utgör en risk, då kliniker håller semesterstängt, enligt överläkaren Ullakarin Nyberg på Norra Stockholms psykiatri.

Under sommaren har polisen åkt ut på över 100 larm i tågtrafiken i Stockholms län, där personer försökt ta sina liv. Larmen har ökat varje sommar sedan 2022, visar siffror från polisen som SVT Nyheter Stockholm begärt ut.

I slutet av juli skedde ett självmord och tre självmordsförsök i kollektivtrafiken i Stockholms län – under ett och samma dygn, enligt polisen.

I videon nedan ger Ullakarin Nyberg tips på vad samhället kan göra för att förebygga att människor begår självmord.

Porträtt på kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överläkaren Ullakarin Nybergs bästa råd för hur samhället kan förebygga självmord. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Larm om självmordsförsök i tågtrafiken i Stockholms län

Juni-augusti:

2021: 67 st

2022: 90 st

2023: 109 st

2024: 115 st (fram till och med 13 augusti)

Källa: Polisregion Stockholm

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU MÅR DÅLIGT

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Vårdguiden: Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.