Tvådelad bild från branden i Rinkeby där sex personer omkom, en på fönstret med svart rök ovanför och en vid avspärrningarna och räddningspersonal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Imam Hussein Farah hjälpte familjen under olycksnatten. SVT följde med när han besökte Råcksta begravningsplats för första gången sedan den stora begravningen 2009. Foto: TT

Mamma och sex barn dog – 15 år sedan branden i Rinkeby

Publicerad

Juli 2009, en pappa tvingas begrava sin fru, sina fem döttrar och deras kusin. Branden i flerfamiljshuset i Rinkeby har etsat sig fast i minnet hos många.

Det har gått 15 år nu, men han har den där julinatten färskt i minnet.

– Jag minns sorg och rädsla, allt kommer tillbaka, säger Rinkebyimamen Hussein Farah, och tittar ut över gravarna på Råcksta begravningsplats.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Som imam blev han ditringd av polisen, för att lugna folket, och trösta en pappa.

– Han ville veta om hans familj var vid liv. Han såg helikopter och ambulans lämna platsen och vi åkte tillsammans till de olika sjukhusen, men tyvärr, berättar Farah.

Istället för att stanna kvar i lägenheten hade mamman tillsammans med de sex barnen försökt fly ut genom trapphuset. Där möttes de av livsfarlig brandrök och alla dog. Sex flickor, den yngsta ett spädbarn, den äldsta tonåring.

Kvar blev en pappa och två söner. De har valt att inte medverka i reportaget.

Ingen brottsmisstanke

Olyckan förblev just det, en olycka. Efter Statens haverikommissions utredning fanns ingen att peka finger mot, för trots att rökluckan konstaterades vara trasig tror man inte att den hade räckt för att rädda liv.

– Vi gjorde verkligen allt för att försöka rädda dem, men tyvärr gick det inte, säger Christer Ängehov, före detta jourhavande brandchef vid Storstockholms brandförsvar.

I videon ser du när SVT besöker platsen där tragedin utspelade sig. Vi träffar imam Hussein Farah och brandchef Christer Ängehov, som aldrig kommer att glömma det som hände den där sommarnatten i Rinkeby för 15 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet