En av de skadade fördes till sjukhus i ambulanshelikopter. Foto: Blåljusbilder

Man åtalas för mord efter dödsskjutning i Rågsved

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalades på torsdagen misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott efter skjutning i Rågsved i fjol, där en 21-årig man dog och två andra män skottskadades. De inblandade ska ha varit vänner eller bekanta tidigare, och varken motiv eller exakt gängkoppling är helt klarlagt enligt åklagaren.

Skottlossningen inträffade i Rågsved i södra Stockholm strax innan midnatt den 17 maj. Enligt åklagare umgicks ett kompisgäng vid en förskola när en person kom dit och började skjuta. Flera av dem jagades in på en grill, där mordoffret dödades.

– Vi tror inte att det rör sig om en slumpmässig skjutning utan gärningsmannen har vetat vilka man har angripit och avrättat en av dem, säger senior åklagare Marika Hoppe.

Våldsvågen i Stockholm

En annan man skottskadades i ryggen och har blivit förlamad från midjan och nedåt. Ytterligare en person träffades i foten.

Kort efter skjutningen anhölls fem män personer men fyra av dem släpptes senare. I juli avskrevs misstankarna helt. Även en kvinna har varit misstänkt för skyddande av brottsling men även där är misstankarna avskrivna.

Ett mord och nio mordförsök

Den femte anhållna, en 20-årig man, åtalas nu för mord, försök till mord samt grovt vapenbrott.

Förutom kompisgänget befann sig flera personer på grillen som också riskerade att träffas av skott. Det är därför nio målsägande i åtalspunkten mordförsök.

Oklart motiv

Både offer och misstänkt är från Rågsved och har enligt åklagare varit vänner eller bekanta tidigare. Motivet till mordet och eventuell gängkoppling är inte helt klarlagt.

Den åtalade mannens försvarare vill inte redogöra för sin klients inställning till men 20-åringen har tidigare nekat till brott. Enligt åklagare Marika Hoppe menar den misstänkte att han inte är gärningsman men hon vill inte gå djupare in på hans inställning.

På bilden syns Rågsvedsbon Klara Wigur Åkerman samt en närbild på ett skotthål i fönstret på pizzerian, där nattens dödsskjutning i Rågsved skedde. – Det är väldigt läskigt att den här typen av våld pågår precis utanför ens dörr, säger Klara Wigur Åkerman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är väldigt läskigt att den här typen av våld pågår precis utanför ens dörr, säger Klara Wigur Åkerman. Hör flera Rågsvedsbor berätta om nattens dödsskjutning i området. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet