Åklagaren yrkar fängelse för tonårspojkar misstänkta för tre mord i Stockholmsområdet

Publicerad

Rättegången mot de fyra personer åtalade för mord på en man vid Telefonplan och två kvinnor i Tullinge förra hösten, är nu avslutad. Åklagaren yrkar på 12 års fängelse för den 17-åring åtalad för morden.

I mitten av oktober förra året sköts en pappa i 40-årsåldern ihjäl i en villa vid Telefonplan i Stockholm. Natten därpå sköts två kvinnor ihjäl i en villa i Tullinge. Vid båda skjutningarna fanns barn i huset och vid den vid Telefonplan skadades även en mamma och ett barn.

I villan i Tullinge bor en känd artist som är anhörig till en person som enligt SVT:s uppgifter kopplas till det så kallade Zeronätverket. Men åklagaren har tidigare sagt till SVT att ingen av brottsoffren hade koppling till gängkriminalitet och att det rör sig om ”oskyldiga barnfamiljer”.

Våldsvågen i Stockholm

17-åring undersöktes för psykisk störning

I början av juni åtalades en 17-åring från Linköping för de tre morden och en 15-årig pojke för att ha beställt dem. En 16-årig flicka och 22-årig man åtalades för medhjälp till mord.

I början av juli pausades förhandlingarna i tingsrätten då bland annat den mordåtalade 17-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att han inte att led av någon psykisk störning, varken vid brottstillfället eller nu.

Yrkar på fängelse för tonårspojkarna

Nu har rättegången avslutats och åklagaren lämnat sina yrkanden.

– Jag har yrkat på 12 års fängelse för pojken som åtalats för samtliga tre mord och sju fall av försök till mord, 10 års fängelse för pojken som åtalats för anstiftan av morden och mordförsöken, två år och två månaders sluten ungdomsvård för den åtalade flickan, samt 16 års fängelse för den i dag 22-årige mannen, säger senior åklagare Helena Nordstrand.

De fyra åtalade kommer vara häktade tills dess att dom meddelas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet