En närbild av en grön gräsmatta framför en byggnad med en rosa dörr. Till vänster om dörren syns en liten buske. Bakgrunden består av en del av en asfaltväg och en staket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det misstänkta föremålet upptäcktes utanför en port tidigt på morgonen. Foto: Blåljusbilder

Misstänkt farligt föremål utanför port i Tumba

Uppdaterad
Publicerad

Ett misstänkt farligt föremål har påträffats utanför en port till ett flerfamiljshus i Tumba. Polisen har spärrat av platsen och det nationella bombskyddet är på plats för att undersöka föremålet.

Polisen uppger att ett område runt porten är avspärrat av säkerhetsskäl. Det nationella bombskyddet är på plats och undersöker föremålet.

– De arbetar med att oskadliggöra det och förflyttar det därifrån. Man vet inte än om det är farligt men man arbetar utifrån att det är så för säkerhets skull, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Hur oskadliggör man föremålet?

– Man kan göra på olika sätt, antingen tar man med sig föremålet och spränger det någon annanstans eller så gör man det på plats.

Boende har evakuerats

Det var klockan kvart i sex på morgonen som en person ska ha sett ett föremål utanför porten.

– Personen har föredömligt ringt till polisen. Föremålet kan inte helt kan avfärdas som ofarligt och därför fryser vi läget och inväntar nationella bombskyddet. Det kommer ta några timmar.

Vad händer med boende i det avspärrade området?

– Boende ska lyssna på polisens direktiv som till exempel är att man inte ska stå vid fönstren. Jag vet också att några boende är evakuerade på nedre plan i huset.

Boende: ”Ingen information”

Enligt uppgifter till SVT får de som bor innanför avspärrningarna inte röra sig in och ut i nuläget.

Carola Israelsson bor precis intill avspärrningarna och har inte kunnat ta sig till jobbet under morgonen eftersom bilvägen är avspärrad.

– Vi är flera grannar som försöker ta oss till jobbet och har väntat i flera timmar. Vi får ingen som helst information från polisen. Det känns helt galet, det var ju en sprängning vid ett hus här i närheten för något år sedan. Jag har tyckt förut att det är tryggt här men nu börjar man undra, säger hon.

Enligt polisens presstalesperson Per Fahlström utreder man alltid om det finns en hotbild mot någon på adressen vid den här typen av brott.

– Men det är aldrig något som vi kommunicerar.

Strax innan klockan 11 på tisdagsförmiddagen uppger polisen att avspärrningarna troligtvis kan tas bort inom kort.

Texten uppdateras.

Polisen har upprättat stora avspärrningar runt ett bostadsområde i Tumba söder om Stockholm. Foto: Blåljusbilder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.