Det var i mars förra året som en man sköts till döds i Tullinge. Foto: Blåljusbilder

Fyra åtalas för inblandning i mordet i Tullinge

Uppdaterad
Publicerad

Åtal har väckts mot fyra personer för inblandning i mordet i Tullinge den 2 mars 2023 då en 47-årig man sköts till döds.

En 19-årig man har åtalats för mord och två män, 18 och 20 år gamla, har åtalats för bland annat medhjälp till mord. Dessutom har en 24-årig man åtalats för grovt skyddande av brottsling.

Sedan tidigare är Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid häktad i sin utevaro, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mordet.

Dödsskjutning i Tullinge

– Mordet bedöms vara en hämnd för annan allvarlig brottslighet i en konflikt mellan personer som är inblandade i grov organiserad kriminalitet, säger kammaråklagare Mikael Carlsson som är förundersökningsledare.

Sonen pekades ut i TV3

Det var i januari förra året som en villa strax utanför Uppsala besköts. Två män anhölls i sin frånvaro misstänkta för brottet och i mars pekades de ut i ett tv-program i TV3. Bara några timmar senare mördades pappan till en av dem, i sin bostad i Tullinge.

JO utreder Åklagarmyndigheten

Justitieombudsmannen inledde i september förra året en utredning mot Åklagarmyndigheten. Detta eftersom det, enligt anmälan, kan finnas ett orsakssamband mellan efterlysning i tv och mordet. De vill bland annat ha svar på vilka riktlinjer och rutiner som finns för att lämna ut uppgifter från en förundersökning.

SVT har tidigare träffat den mördade mannens pappa, som tillsammans med andra familjemedlemmar anmälde både åklagaren och polisen för att inte ha skyddat anhöriga tillräckligt när de godkände namn- och bildpublicering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappan till mannen som sköts i Tullinge: ”Det är inte gängvåld – det är terror” Foto: Kovan Alshawish/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Tullinge

Mer i ämnet