Lantbrukaren Henrik Carlsson från Ösmo i Nynäshamn matar sina betesdjur med gräs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se korna som föds upp på naturbete i Ösmo i Nynäshamn – och hör varför Henrik Carlssons familjeföretaget satsar på hållbar livsmedelsproduktion. Foto: Pia Heick/SVT

Bönder i Stockholms län överväger nedläggning – så ska matproduktionen räddas

Publicerad

Det tuffa ekonomiska läget gör att många lantbrukare i Stockholms län funderar på att lägga ner sin verksamhet. Därför ska de som producerar närodlad mat nu få stöd – av både klimat- och krisberedskapsskäl.

Henrik Carlsson är sjätte generationens lantbrukare på gården i Ösmo i Nynäshamn. Familjeföretagets affärsidé är hållbar produktion av naturbeteskött, spannmål och honung.

– Även om lönsamheten är ganska svag så bor vi 30 minuter från Stockholm – Sveriges största marknad med medvetna konsumenter som är intresserade av lokalt producerad mat, säger Henrik Karlsson.

Tufft ekonomiskt läge

Men det tuffa ekonomiska läget har lett till att många andra livsmedelsproducenter i Stockholms län nu funderar på att lägga ner sin verksamhet. Det visar en undersökning som Region Stockholm gjort.

För att stötta närodlad och hållbar matproduktion ska därför ett regionalt nätverk skapas, där lantbrukare, länets kommuner och regionen ingår.

– Målet är allt mer av maten på kommunernas skolor och äldreboenden ska vara lokalt och hållbart producerad, säger Gustav Hemming (C), regionutvecklingsråd i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.