På torsdagen tar Region Stockholm beslut om att satsa mer på närproducerad mat i länet. Och det både i livsmedelsbutiker och sjukhus. Tillväxtregionrådet Gustav Hemming (C) kallar satsningen, som klubbas i tillväxt- och regionplanenämnden i dag torsdag för Matkluster.
Inspirerade av Södertälje
Förebilden är projektet Matlust i Södertälje som lyckats få fram både färs av skräpfisken Braxen och falafel av svensk åkerböna – lokala produkter som nu används i kommunens verksamheter.
För att få till den rätta känslan väljer Gustav Hemming att prata om satsningen på det lilla ysteriet Ostmakeriet på Rindö i Vaxholms kommun. Här görs cheddar som lagras i många månader i den gamla fästningen Oskar Fredriksborg på ön.
Ysteriets produkter är prisbelönta. Men både regionrådet och vd:n, tillika mejerskan på Ostmakeriet, Anna Källvebrand, tilllstår att det lilla företaget inte skulle klara att tillfredställa en särskilt stor del av regionens sjukhus behov av ostpålägg.
Men de har faktiskt en biprodukt som skulle kunna räcka långt om produktionen skalas upp.
Se hela videon till slut för en provsmakning på den söta hemligheten.
En marknad på två miljarder kronor att tävla om för lokala livsmedel
Offentliga upphandlingar av livsmedel i Region Stockholm och kommunerna uppgår till cirka två miljarder kronor per år. Så det är mycket pengar som skulle kunna styras om till närproducerad lokal mat om initiativet Matkluster slår väl ut.
Men det är svårt att kringgå EU:s upphandlingsregler som innebär att alla producenter i hela EU måste få chansen att buda på leveranser till den offentliga sektorn i Sverige. Här har småskalig lokal produktion med högt kostnadsläge svårt att konkurrera med massproducerade livsmedel ute i Europa – även när fraktkostnaden vägs in.
Ostmakeriet på Rindö, som regionrådet Gustav Hemming (C) lyfter fram som ett gott exempel på närproducerade livsmedel, hämtar mjölken från kor på en gård i Roslagen. Osten tillverkas i det lilla ysteriet med bara ett par anställda på Rindö i Vaxholms kommun och lagras i bergrum på ön.
Ostmakeriet, som är prisbelönt, har också en liten butik och ett café i samma fastighet som ysteriet. Men det krävs stora investeringar om produktionen ska skalas upp.
Pandemin drabbade försäljningen hårt – men genom att satsa på nya produkter som glass och sorbet av biprodukten vassle har företaget ridit ut en del av krisen.
Källa: Region Stockholm