Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tyresta nationalpark tvingas spara – Parkvärden: ”Så här ska det inte se ut”

Uppdaterad
Publicerad

Tyresta nationalpark är en av de verksamheter som drabbas när regeringen drar ned anslagen till värdefull natur. Christine Branden, parkvärd i Tyresta, visar hur en bro byggd av bävrar riskerar att svämmas över.

– Med besparingarna kommer inte parken ha råd att bygga en ny. De här pengarna vi har fått för investeringar gör Tyresta jättefint, men det behövs också pengar för att förvalta det i framtiden, säger hon.

Regeringen har beslutat att budgeten för skydd och vård av värdefull natur ska bli mindre. Och det kan komma att märkas i Sveriges nationalparker.

Björn Carlberg, enhetschef för naturskötsel på länsstyrelsen i Stockholm, säger till SVT Nyheter Stockholm att de är oroade:

– Det påverkar ju skötseln av våra naturreservat negativt. Nedskärningarna är så pass stora att det blir en verklig effekt. I år kan vi hanka oss fram på en normal driftnivå, men fortsätter det här så måste vi ompröva ambitionsnivån.

Trasiga plankor

I Tyresta nationalpark hittar du den populära barnvagnsvägen. Men den tar plötsligt stopp. Plankorna i en övergång har gått sönder.

– Så här ska det inte se ut, säger Christine Branden, parkvärd.

I klippet guidar hon oss runt i parken och visar också de populära grillplatserna, som parken kan tvingas ta bort.

Detta har hänt

• Regeringen har beslutat att dra ner på budgeten för skydd och vård av värdefull natur.

• Det totala anslaget för allmän miljö- och naturvård ska halveras, från 22 miljarder kronor år 2022 till knappt tio miljarder kronor år 2025.

• Anslagen för skötsel av värdefull natur har sänkts med 935 miljoner kronor, eller 45 procent, jämfört med förra året.

• Anslaget skydd av värdefull natur har sänkts med 32 procent, eller 550 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.