Salwan Najem stod åtalad efter uttalanden han gjorde i samband med att han vid fyra tillfällen sommaren 2023 brände koraner på olika platser i Stockholm tillsammans med Salwan Momika.
Nu döms han till villkorlig dom och dagsböter. Rätten menar att även om motivet varit att kritisera religionen islam har agerandet med tydlig marginal överskridit vad som kan räknas som saklig debatt och kritik.
Najem själv nekar till brott och menar att hans uttalanden utgör religionskritik som skyddas av yttrandefriheten.
– Det finns ett stort utrymme att inom ramen för yttrandefriheten vara kritisk mot en religion i en saklig och vederhäftig debatt. Att man uttalar sig om religionen ger samtidigt inte ett frikort att göra eller säga vad som helst utan att riskera att kränka gruppen som har den trosuppfattningen, säger ordföranden i målet, domaren Göran Lundahl i ett pressmeddelande.
Kritiken: Klumpas ihop
Yttrandefrihetsexpert Nils Funcke menar att det fortfarande finns frågetecken kring hur långt yttrandefriheten sträcker sig.
– Tittar man på vad Momika respektive Najem säger i den transkribering som finns i förundersökningen så vill jag påstå att Najem uttalar sig om koranen, om Muhammed och om religionen islam och det tycker jag ryms inom en vid yttrandefrihet. Jag tycker att man klumpar ihop Najem och Momikas yttranden och därmed lastar Najem för sådant som Momika sa.
Enligt Mark Safaryan, Salwan Najems advokat, kommer man överklaga domen.
– Min klient mår inte bra, dels med anledning av vad som har hänt Momika och nu också att han blivit dömd. Han har svårt att acceptera domen eftersom han inte står bakom uttalanden som Momika har gjort. De har inte synkroniserat vad de ska säga.
Hade han inte kunnat förutspå att Momika skulle göra de här uttalandena?
– Nej, och han har utgått från att demonstrationstillstånden gett dem godkänt att göra detta.
Deltog och sökte tillstånd
Salwan Najem både deltog i koranbränningar och skickade in flera av ansökningarna till polisen. Han invandrade från Irak 1998 och blev svensk medborgare i juni 2005.
Koranbränningarna resulterade i en diplomatisk kris och bidrog till ett försämrat säkerhetsläge för Sverige.
Salwan Momika åtalades också, men sköts ihjäl i onsdags kväll. Åklagaren lade därför ned åtalet mot Momika.