Nu ska trängseln på Stockholms uteserveringar bort – riktad insats i påsk

Uppdaterad
Publicerad

Trots Folkhälsomydighetens regel om förbud mot trängsel och köer på restauranger, krogar och barer är många fyllda av besökare. Stockholms Stad kommer därför göra en tillsynsinsats under påskhelgen.

– Vi förutsätter att man åtgärdar det direkt, säger Kristine Fornander, tf avdelningschef på Miljöförvaltningen i Stockholms stad. 

Det var den 24 mars som Folkhälsomyndigheten gick ut med att restauranger, krogar och barer måste vidta vissa åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19.   

“Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra”, står det bland annat på Folkhälsomyndighetens hemsida.   

Coronapandemin

Trots regeln är många restauranger fyllda med besökare som sitter tätt. Bilden bekräftas av Ekots kartläggning av närmare 50 olika verksamheter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

”Kommer inte gå med måttband”

Nu agerar Stockholms stad. I påskhelgen ska staden göra en riktad tillsynsinsats för att motverka trängsel, både i innerstaden och i andra delar av kommunen.  

– Vi kommer inte att gå med måttband, men göra en bedömning om det är trängsel. Varje ställe är unikt, men en armlängds avstånd mellan gästerna är en bra riktlinje, säger Kristine Fornander, tf avdelningschef på livsmedelskollen på Miljöförvaltningen i Stockholms stad. 

Om kommunen anser att en restaurang, krog eller bar inte följer reglerna, får ägaren först en tillsägelse och chans att rätta till felet. Om inte felet åtgärdas skickas ärendet till smittskyddsläkare – som har sista ordet och kan stänga ner verksamheten om reglerna inte följs.

”Signaler om att det inte följs”

Det är inte bara Stockholm stad som håller öron och ögon öppna utan även allmänheten. 

– Nu får vi många signaler om att det inte följs och då är det normala att man går över till att göra kontroller, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff. 

Göteborg och Malmö kommer ta kontakt med restauranger och kaféer om Folkhälsomyndighetens regler men de får också in klagomål från allmänheten. I Göteborg och Malmö görs dock inte några tillsynsinsatser under påskhelgen.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet