Hemlösheten har fått ett nytt ansikte, enligt Stockholms stadsmission. Det handlar om barnfamiljer som utan sociala problem, missbruk eller psykisk ohälsa ställs på bar backe. Familjernas utsatthet handlar om brist på pengar.
Enligt Kronofogdens senaste statistik har antalet vräkningar som berör barn inte varit så hög på nästan ett decennium . Under 2021 tvingades 572 barn bort från sina hem på grund av att någon av föräldrarna eller båda föräldrarna blivit vräkta.
Flest drabbade barn i Skåne
Men det finns stora skillnader runt om i landet. I Skåne drabbades drygt hundra barn av vräkningar 2021. I Västra Götaland var det hälften så många barn som drabbades, trots högre antal invånare än Skåne.
Även i Stockholms län berördes färre barn än i Skåne, enligt Kronofogden. Det som däremot är gemensamt för hela landet är att det i de allra flesta fall handlar om föräldrars hyresskulder.
Värna barnperspektivet
Det ökade kostnadsläget har pressat många som lever på marginalen hårt. Förra året ökade livsmedelspriserna med drygt 18 procent, enligt SCB. Samtidigt stundar en lågkonjunktur. Nu befarar Stockholms stadsmission att fler barnfamiljer kommer att hamna i hemlöshet.
– Vi vill se ett vräkningsförbud för barnfamiljer. Man måste värna barnperspektivet, säger Åsa Paborn, talesperson för Sveriges Stadsmissioner när det gäller hemlöshet.
I Socialstyrelsen senaste kartläggning från 2017 uppskattar de att minst 24 000 barn under 18 år har föräldrar som är hemlösa.
I videon: Hör Stadsmissionen om den nya hemlösheten och vad den kan leda till för barnen som drabbas.
Hemlöshet i Sverige
Hur många som lever i hemlöshet idag finns det ingen aktuell statistik på. Den senaste kartläggningen gjordes 2017. Då uppskattade Socialstyrelsen att drygt 33 000 personer levde i olika hemlöshetssituationer.
• Drygt en tredjedel av alla personer i hemlöshet är föräldrar till barn under 18 år.
• Nästan var femte person uppgav att en bidragande faktor till deras hemlöshetssituation var att de blivit avhysta från sin bostad.
• Mer än hälften av personerna har varit i hemlöshet i minst ett år.
• 62 procent av de personer som är hemlösa är män, men antalet kvinnor har ökat jämfört med 2011 års kartläggning.
I Socialstyrelsens kartläggning ingår människor som är i akut hemlöshet, personer som saknar boende efter institutionsvistelse, personer som bor inom den sekundära bostadsmarknaden och personer som bor kortsiktigt hos familj, släkt eller andra privatpersoner.