En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar arbetare i skyddsarbete, inklusive en person som hanterar en stor gul anordning i en industriell miljö. Den högra sektionen visar en person som håller upp två flaskor med en ljusgul vätska, vilket kan indikera provtagning eller kvalitetskontroll på en arbetsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon när ett av membranen sänks ner och se skillnaden på reningen av avloppsvattnet med den nya metoden. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Ny teknik ska göra stockholmarnas avloppsvatten renare

Publicerad

På Henriksdals reningsverk installeras ny teknik som på ett effektivare sätt än tidigare ska rena avloppsvatten från mikroplaster, kväve och fosfor. Samtidigt kommer även reningskapaciteten att dubblas, det menar Christian Rockberger, vd för Stockholm vatten och avfall.

– Vi kommer kunna rena Stockholms avloppsvatten med den bästa tillgängliga teknik som finns, säger han.

Den nya reningsmetoden kallas för membranteknik och går ut på att avloppsvattnet ska passera genom små hål – där varje hål är 1 000 gånger mindre än ett hårstrå.

– Den här tekniken är bra för miljön och minskar utsläppen av fosfor med 30 till 40 procent , säger Christian Rockberger.

På bilden ser du skillnaden i resultat mellan de olika reningsmetoderna. Första flaskan, ”inkommande”, innehåller orenat avloppsvatten. Andra flaskan, ”efter sedimenterat”, innehåller avloppsvatten som renats med den gamla metoden. Tredje flaskan, ”utgående”, innehåller avloppsvatten som renats med den nya membrantekniken. Foto: Sandra Tottie/SVT

Den första linjen av membran installerades redan 2021, och har alltså varit i bruk under ett par år. Nu pågår arbetet med att installera linje 2 och linje 3 – totalt 288 membran. Men till 2031 ska hela reningsverket använda sig av den nya tekniken.

När arbetet är klart kommer reningskapaciteten vid verket att öka från att kunna ta hand om avloppsvatten från 800 000 personer till 1,6 miljoner personer. Men arbetet har blivit både försenat och en dyrare än tänkt, vilket SVT tidigare har rapporterat om.

Se i videon ovan när ett av membranen sänks ner och hör varför det här kan leda till att övergödningen av Östersjön minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.