Man i byggkläder som står i tunnel med en detonator i handen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här smäller Lars Melander, borrarbas, av sista sprängningen under Bromma för nya avloppstunneln. Foto: Amanda Svensson, SVT

Här sprängs enorm avloppstunnel fram under Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen sprängdes de sista två meterna i första delsträckan av Stockholms nya avloppstunnel. När hela tunneln är klar kommer den sträcka sig från Åkeshov i Bromma till Sicklaanläggningen under Hammarbybacken.

Måndagens sprängning innebär att sträckan under Bromma är klar. I Stockholms nya avloppstunnel ska om några år allt avloppsvatten från Västerort rinna iväg till Sicklaanläggningen i Nacka, en del av Henriksdals reningsverk, för att renas.

Tunneln kommer då sträcka sig 1,4 mil under jord på ett djup mellan 30-90 meter. En av fördelarna blir bland annat att tidigare problem med bajsvatten i Mälaren kan undvikas.

– Tunneln är ganska stor, det innebär att det finns tillräckligt med volym för eventuella bräddningar. Det vill säga om systemet blir överbelastat så kan det vatten som annars släpps ut orenat i Mälaren tas hand om i tunneln vilket kommer förbättra miljön i Mälaren väsentligt, säger Hans Sundström.

Avloppssystemet har blivit miljarder kronor dyrare

Men det har varit många turer kring det nya avloppssystemet och den 14 kilometer långa tunneln. Bortsett från att projektet är flera år försenat, så har kostnaderna skenat under processen. Från en startnota på 5,9 miljarder kronor beräknas den nya kostnaden landa på 22,5 miljarder kronor.

Sedan tidigare är det sagt att den allmänna fördyrningen kring projektet med att förnya avloppsreningen kommer landa på skattebetalarna i form av en extrakostnad via VA-taxan. Avloppssystemet väntas vara i full drift 2031.

Vd:n för Stockholms vatten och avfall avgår

Utöver förseningen och kostnadshöjningen togs även den tidigare vd:n för Stockholms vatten och avfall ur tjänst. Detta efter att ha godkänt ett delprojekt för 1,4 miljarder som saknat politisk förankring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.