På dörrarna till Rosenlunds närakut sitter stora lappar i ögonhöjd, där patienter informeras om att stanna utanför om man har prickar och feber.
– Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomar som finns. Om en patient suttit i våra väntrum eller i våra lokaler så krävs det omedelbara smittsskyddsåtgärder och det tar resurser från annan akutvård, säger Jörgen Sälde, medicinsk ledningsansvarig läkare för närakuterna.
Mässling har under de senaste åren blivit allt vanligare i Europa. Även om sjukdomen är ovanlig i Sverige upptäcks nya fall även här. Samtidigt ökar också antalet personer som utreds för misstänkt mässling och dessa fall är en utmaning för vården.
Gå inte in
Sjukvården som redan har en ansträngd situation vill nu undvika det extraarbete som en patient med mässling skulle kunna innebära för en närakut. Därför uppmanar patienter med prickar att ta kontakt med 1177 innan man besöker vården.
– Men det är inte alla som uppmärksammat det. Då är nästa steg att sätta upp lappar utanför närakuterna. Om man har mässling och sprider runt den i en större grupp så är det väldigt smittsamt. Vi vill minska det så mycket det går, säger Jörgen Sälde.