De boende i Västanvik på Rådmansö protesterar mot kommunens planer på att skrota det fungerande reningsverket. Foto: SVT

Kommunens planer kan tvinga öbor att flytta

Uppdaterad
Publicerad

På Rådmansö utanför Norrtälje protesterar flera boende mot kommunens planer på att tvångsansluta fastigheterna till kommunalt vatten och avlopp. Öborna vill behålla sin egen reningsanläggning som de byggt för fyra miljoner kronor – men den vill kommunen skrota.

I stugområdet Västanvik på Rådmansö utanför Norrtälje blev de boende uppmanade av kommunen att bygga en egen reningsanläggning för att anpassa avloppshanteringen till miljökraven. Anläggningen har i snitt kostat 80 000 kronor per fastighet, pengar som fastighetsägarna fått betala ur egen ficka. Nu har kommunen ändrat sig och vill skrota anläggningen och tvinga de boende att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp.

– Vår anläggning fungerar perfekt och producerar i princip dricksvatten. Varför ska vi kasta den? Det här är rena galenskapen, säger Lars Sime som är en av initiativtagarna till uppropet.

Kommunen vill ha nytt

Tommy Lundqvist (C) är ordförande i teknik- och klimatnämnden i Norrtälje. Han vill inte att kommunen ska ta över några gamla reningsanläggningar.

– Det ska vara nya anläggningar om vi ska var med, säger han.

Priset för att ansluta en fastighet med 2 000 kvadratmeter tomt till kommunalt vatten och avlopp är 318 000 kronor. Dessutom tillkommer kostnaden för att gräva ner rör och dra fram el.

– Det finns kommunala VA-lån som man kan teckna om summan blir för stor, säger teknik- och klimatnämndens ordförande Tommy Lundqvist (C).

”Hoppas man blir förnuftig”

Men Lars Sime nöjer sig inte med att kommunen erbjuder ett lån och en avbetalningsplan.

– Jag hoppas man ska bli förnuftig och börja titta på kostnaderna och få ned dem till rimliga nivåer så att folk kan bo kvar. Ingen ska behöva flytta här ifrån. Det är sorgligt tycker jag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.