Många av stadens trottoarer är täckta av ett tjockt lager is, medan cykelbanorna intill är rensopade. Nu har trafikkontoret inlett ett försök att sopsalta även gångstråk. Foto: Tommy Bergman/SVT

Så ska isiga trottoarer bli lika rena som cykelbanorna

Uppdaterad
Publicerad

Stadens cyklister har i flera år kunnat njuta av barmark på många av de större cykelvägarna, samtidigt som fotgängarna tvingats halka runt på blankis och hårt packad snö. Nu kan den skillnaden bli ett minne blott när staden börjar sopsalta även större gångstråk.

För åtta år sedan började trafikförvaltningen, på uppdrag från politikerna, sopsalta de större cykelstråken i staden. Genom att låta en maskin först sopa och sedan lägga på salt har cykelbanorna sedan dess varit ordentligt röjda och rena.

Trottoarerna däremot röjs bara med vanlig snöröjning – plogning och sandning, vilket gör att snö lämnas kvar, som sedan packas hård och fryser till is. Något som varit föremål för irritation och debatt i stort sett varje vinter.

Men nu inleder staden ett försök med att sopsalta även gångbanor.

Hör röster från frustrerade fotgängare och se sopsaltningen i klippet ovan.

Hur ser halkbekämpningen ut där du bor?

Putte Korvo • Det stora problemet är att alltför många som sköter snöröjning är helt inkompetenta. Så blir det när det ska upphandlas, man får vad man betalar för. Men jag är optimist, och till Heldens stora lycka, så blir det vår, förr eller senare.

Det får avsluta kvällens chatt om halkbekämpning. Fortsätt gärna tipsa oss på stockholm@svt.se och tack för ikväll.

Bild från Jens i Botkyrka.

"Kan aldrig bli för lite sand. Decimetertjocka högar..." skriver Jens.

Vi avslutar kvällens chatt med några bilder från Jens i Botkyrka.

"Helt omöjligt att gå eller cykla säkert här. Vilket jag och mina två barn försöker göra varje dag till/från skola/dagis" skriver Jens.

Gipset • Jag halkade igår och låg på akuten nio timmar. Krossad armbåge som också gått ur led. Det vällde in patienter under dagen som alla gipsades. Denna kostnad borde tas på snö-röjningskontot så kanske det hände något. Jag tror pengar är det enda som kan få politiker att se konsekvenser och ändra rutiner.

alf • SLUTA SALTA ! det blir bara halare och det fräter på hundens tassar.

Maria • Bor i Enskede och i mitt närområde tror jag inte att trottoarerna blev plogade & sandade förra veckan då de snöade. Däremot så dumpades snö från vägarna i högar mitt på trottoarerna på flera ställen. (de plogade och sandade dock en del trottoarer igår när det snöade)

Jon Jogensjö • Hej SVT! Tack för inslaget, jag kan bekräfta att halkbekämpning för gångtrafiken ofta har brister. Dock har reportern i inslaget valt ett mindre bra exempel, där på Götgatan är trottoaren intill husen. Den isiga yta han pekar på är lite av ett ingenmansland, det är de gamla cykelbanorna, de kommer att tas bort när Götgatan görs om senare. Det går dock också att jämföra med vägen för motortrafik, den är också ganska bra snörörjd för biltrafiken, för att få ytterligare en jämförelse. En annan faktadetalj är att stora delar av cykelstråken som sopsaltas är kombinerade gång- och cykelbanor. Rätt utförd sopsaltning ger barmark för både gångtrafik och cykeltrafik. Vänliga Hälsningar Jon

Bodil • Nu ska man på försök halkbekämpa 8,5 gator i Stockholm, varav 3 i Johanneshov
På Östermalm och Kungsholmen anser trafikkontoret tydligen att ingen halka finns. Fallrisken är påtaglig och sjukhusen riskerar att överbelastas helt i onödan p g a denna slapphet i Stadshuset!

Maja • Bor i västerort, Spånga. Ser ut som på bilden. Cykelbana helt ren utav sopsaltning, inte bra för miljön. Ser aldrig några cyklister på den cykelbana jag bor bredvid, kanske en i veckan. Däremot is på trottoarerna, gjorde en ordentlig vurpa igår gick bra som tur är, känner mig bara lite mörbultad.

Här kommer gångvägar sopsaltas

Vasastan

Odengatan

Torsgatan

delar av Norrtullsgatan

Södermalm

Hornsgatan

Långholmsgatan

Rosenlundsgatan

Johanneshov

Arenavägen

Palmfeltsvägen

Gullmarsvägen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.