Säkerhetsspecialisten Lena Ljungdahl tror att skjutningar på skolor är något vi kommer behöva vänja oss vid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nästan förväntat” Så beskriver säkerhetsexperten Lena Ljungdahl skolskjutningen på Trångsundsskolan under onsdagen. Hon tror att den här typen av skjutningar kan komma att bli allt vanligare i skolmiljö, hör mer i videon. Foto: SVT

Säkerhetsexperten om skolskjutningen: ”Det var inte oväntat”

Uppdaterad
Publicerad

En tonårspojke sköts under onsdagen på Trångsundsskolan i Huddinge i Stockholm. Pojken fördes till sjukhus med allvarliga skador och en person är anhållen för mordförsök och grovt vapenbrott. Men skjutningen är inte förvånande enligt säkerhetsspecialisten Lena Ljungdahl.

– Det var nästan förväntat, säger Lena Ljungdahl, säkerhetsspecialist.

Skjutningen skedde under onsdagsmorgonen på Trångsundsskolan i södra Stockholm. Bortsett från att en tonårig pojke skadades allvarligt var det även många barn och föräldrar samt personal som blev oroliga efter händelsen. Men trots onsdagens skjutning är det ytterst ovanligt med skjutningar i skolor, menar Lena Ljungdahl, säkerhetsspecialist.

– Man ska såklart lyssna på sina känslor och är man orolig är det viktigt att man pratar med någon, säger Lena Ljungdahl.

Skjutning på skola i Trångsund i Huddinge

Allt mer våld i samhället

Det är väldigt ovanligt att skjutningar sker i skolor i Sverige. Däremot har samhället i stort drabbats av allt fler skjutningar de senaste åren. Lena Ljungdahl tycker därför inte att det är förvånande att våldet flyttar in i skolorna.

– Det finns många konflikter i samhället och med mycket vapen i omlopp och unga gärningspersoner så finns det en risk att vi nu ser fler konflikter i skolorna, säger Lena Ljungdahl.

Pojken mår bättre

Rektorn på skolan Kaj Majuri säger på torsdagsmorgonen till SVT att pojken nu mår bättre, och att det är en lättnad.

– Jag har fått information om att han blivit opererad, det har gått bra och han kommer inte få några bestående men, säger Kaj Majuri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning på skola i Trångsund i Huddinge

Mer i ämnet