En man står intill en boxningsring. I bakgrunden kan flera personer ses träna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomsledaren Marcel var 17 år när han började träna på Fight for Zero. Idag är han 20 år och håller i ett träningspass på boxningsklubben i Vällingby. Foto: SVT/Emma Ikekwe

Skjutvapenvåldet har minskat för andra året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Boxningsklubben Fight for Zero i Vällingby startade 2021 som en reaktion på det dödliga våldet i samhället. Nu visar statistik från polisen att skjutvapenvåldet minskar.
– Det här med statistiken är jag väldigt glad över, jag hoppas att vi har varit en del i det också, säger Fight for Zeros ungdomsledare Marcel.

Nyligen kom statistik från polisen om att skjutvapenvåldet år 2024 minskat för andra året i rad i hela landet.

Polisens bedömning är att minskningen beror på deras ökade förmåga att förhindra och avvärja våldsdåd. De menar att de ”lyckas trygga ner nivåerna” men att de ”inte kommer åt grundorsaken, eller viljan och förmågan att utföra de här våldsdåden.”

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det har polisen sagt i flera år och jag håller med, de kommer inte kunna lösa tillförseln till miljöerna och det är ju tillförseln som de ser finns konstant, säger Camila Salazar Atías som är kriminolog och jobbar på Fryshuset som senior specialist på destruktiva miljöer.

– Vi behöver som ett helt samhälle gå ihop och se hur gör vi så att gängmiljön inte är en attraktiv plats, säger hon.

Hon menar att vi bland annat behöver jobba tidigt, i ett främjande arbete.

– där vi ger ett sammanhang, en tillhörighet, en möjlighet och framtidstro till unga.

Fight for Zero

Några som såg det ökade skjutvapenvåldet 2019 och ville göra en insats var Henok Alem, tidigare förbundskapten för Svenska Boxningsförbundet och huvudtränare på IF Linnéa boxning – och hans kollega Mariah Hildetorn. Tillsammans med bland annat IF Linnéa boxning föddes så småningom boxningsklubben Fight for Zero.

– För att det pågick en hel del kriminalitet i vårt samhälle, och en person som jag tränat innan hade gått bort. Då kände jag att jag behövde komma tillbaka och göra en insats, berättar Henok Alem.

I videon kan du höra Marcel berätta om sin egen tid på Fight for Zero.

En person sitter inomhus framför en stor krukväxt med gröna blad och pratar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Alla verksamheter som kan fånga upp unga tidigt med en meningsfull sysselsättning och som kan vara en plats där man kan få ett sammanhang och känna sig som en del av samhället är otroligt viktiga, menar kriminologen Camila Salazar Atías. Foto: SVT/

FIGHT FOR ZERO:

Fight for Zeros syfte var att skapa ett program för barn och unga för att långsiktigt motverka det grova våldet och nyrekryteringen till gäng – och nätverksmiljöer.

De arbetar efter interventionsmetoden ”Five pillars” som utvecklades av organisationen Fight for Peace. En metod som syftar till att minska riskfaktorer och stärka skyddsfaktorerna hos barn och unga och som består av fem pelare.
Boxning/kampsport, utbildning, arbete, social support och ungt ledarskap.

Fight for Zero har sedan starten vuxit sig större och välkomnar idag boxningsintresserade i alla åldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet