Storvretskolan i Botkyrka och skolinspektionens utredare Agneta Kenneberg Foto: SVT

Skola i Botkyrka återfår kontrollen

Uppdaterad
Publicerad

När Skolinspektionen tog över ansvaret för Storvretskolan i början av året så var det första gången som myndigheten tog till sitt starkaste vapen. Efter att grundskolan dragits med allvarliga brister under flera år tog Skolinspektionen över styret av skolan – fram till nu. På onsdagen meddelande myndigheten att kontrollen av Storvretskolan lämnas tillbaka till Botkyrka kommun.

Under en pressträff idag kom beskedet. Efter att Skolinspektionen haft rådgivare på plats i över ett halvår lämnar myndigheten nu tillbaka kontrollen av skolan.

– För många lärare var det jättejobbigt att bli kritiserade i sin undervisning, säger Agneta Kenneberg, utredare Skolinspektionen.

Skolan lever upp till lagen i nuläget men år 2020 görs ytterligare inspektioner för att se om skolan klarar att hålla nivån.

Elever kände sig inte trygga

Det handlar bland annat om att elever inte känt sig trygga, inte haft studiero och inte fått tillräckligt stöd i undervisningen. Men nu har Skolinspektionen bedömt att situationen har blivit mycket bättre.

– Det har skett stora förbättringar på skolan. Vi såg tidigare allvarliga brister som inte hade rättats till och vårt ingripande var nödvändigt. Det arbete som lagts ned under hela denna process har varit oerhört viktigt och vi ser nu att det har gett resultat, säger Helen Ängmo, generaldirektör vid Skolinspektionen och fortsätter:

– Samlat menar vi att det varit allvarligt att huvudmannen tidigare inte gjort tillräckligt för att åtgärda bristerna. Att vi nu ser ett bättre läge på skolan är naturligtvis mycket positivt. Det är också främst viktigt för alla elever.

Tog till sitt starkaste vapen

Det var den 9 januari i år som Skolinspektionen bedömde att skolan misslyckats med att åtgärda de allvarliga brister som myndigheten påpekat sedan hösten 2016. Åtgärden var unik. Myndigheten gick in med så kallade statliga åtgärder för rättelser och tog över arbetet för åtgärderna, med två rådgivare på plats i åtta månader.

– Vi kan jämställa det med en situation där vi på en fristående verksamhet drar in tillståndet. Det här är den åtgärden vi har för en kommunal huvudman i motsvarande situation, så förklarade Joel Axberg, en av rådgivarna från Skolinspektionen, situationen för SVT Nyheter Stockholm i februari 2019.

Så här lät det när Skolinspektionen tog över Storvretskolan:

Statliga åtgärder för rättelse

Om en skola – kommunal eller fristående – har allvarliga brister kan Skolinspektionen förelägga om, alltså kräva, åtgärder. Föreläggandena kan kombineras med vite, ett slags straffavgift, om skolhuvudmannen inte kommer tillträtta med bristerna.

Skolinspektionen kan vidare, om föreläggandena inte har effekt, dra in tillståndet för en fristående skola. Utan tillstånd kan skolverksamhet inte bedrivas. I praktiken betyder det att skolan måste stänga.

Skolinspektionen kan inte stänga en kommunal skola, alltså motsvarande att dra in tillståndet för en fristående skola. Däremot kan myndigheten besluta om statlig åtgärd för rättelse. Det kan bli aktuellt om vitesföreläggande inte följts och missförhållandena är allvarliga.

Vilka åtgärder som ska sättas in avgörs från fall till fall. Åtgärderna vidtas på den aktuella kommunens bekostnad.

I extremt allvarliga fall kan Skolinspektionen besluta att en skola ska stängas tillfälligt och med omedelbar verkan. Detta gäller både kommunala och fristående skolor och kallas tillfälligt verksamhetsförbud.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.