Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) menar att staden inte har varit tillräckligt bra på att utfärda viten för brister i snöröjningen. – Nu har vi en ny organisation som inte ska missa någonting, säger Daniel Helldén. Foto: TT

Snöröjare i Stockholm är polisanmälda

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen av snöröjningen i Stockholms stad är nu klar och den visar på stora brister. Trafikkontoret har därför polisanmält entreprenörerna som skött snöröjningen i staden under vintern.

I februari avslöjade SVT Stockholm att det fanns misstankar om systematiskt fusk med snöröjningen i Stockholms stad. Uppgifterna ledde till att staden lät en extern revisor granska hur snöröjningen skötts. Granskningen är nu klar och bekräftar SVT:s uppgifter att det har varit allvarliga brister inom flera områden.

Bland annat har entreprenörerna inte snöröjt färdigt på alla platser eller inte blivit färdiga i tid. Granskningen visar också på stora brister i deras dokumentation och att GPS-spår ibland fattas eller inte loggats korrekt.

Snöröjning i Stockholm

Polisanmälda snöröjare

Därför har trafikkontoret nu polisanmält entreprenörerna.

– Den 16 april polisanmälde vi entreprenörerna som snöröjer på uppdrag av trafikkontoret. Nu är det upp till polis och åklagare att utreda om något brott har begåtts, säger Fredrik Alfredsson, tf trafikdirektör i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Entreprenörerna har enligt granskningen också i sin tur anlitat underentreprenörer som inte uppfyllt kraven i avtalen med trafikkontoret. Revisorerna har granskat både trafikkontorets eget arbete såväl som entreprenörernas snöröjning, och det arbetet visar inte på fusk eller andra oegentligheter på trafikkontoret, däremot på bristande rutiner. Bland annat anser revisorerna att trafikkontoret måste arbeta mer konsekvent med stickprovskontroller.

Polisanmälan blev känd för entreprenörerna i dag

SVT Nyheter Stockholm har varit i kontakt med entreprenörerna som säger att de precis fått kännedom om polisanmälan, och ber att få återkomma.

– Vi har precis fått kännedom om att rapporten är klar och att vi är polisanmälda, det är allt jag vet. Nu ska vi samlas och se vad polisanmälan rör och sedan vad vi ska vidta för åtgärder, säger Charlotte Sandström, chef för kommunikation på Svevia.

Peab skriver i ett mejl till SVT:

”Vi har först idag fått vetskap om polisanmälan, men vi har inte sett den ännu. Vi har också idag fått ta del av den rapport som är framtagen. Vi kan därför heller inte uttala oss i nuläget, men vi ser allvarligt på eventuella brister och vi kommer att gå igenom detta noggrant.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöröjning i Stockholm

Mer i ämnet