En person står vid en bankomat och håller upp en hundralapp. I bakgrunden syns en byggarbetsplats med rör och en glasruta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om varför skatten höjs och vad det innebär för dig i klippet. Foto: Tommy Bergman/SVT

Stockholms stad höjer skatten – så påverkas du

Uppdaterad
Publicerad

Skatten för invånarna i Stockholms stad kommer höjas med 24 öre nästa år.

”Det här är inget enkelt beslut, men det är nödvändigt”, skriver majoriteten i stadshuset i en debattartikel i Aftonbladet.

Enligt S, V och MP är höjningen nödvändig eftersom regeringen inte höjt de generella statsbidragen till kommunerna inför nästa år.

”Noll kronor. Inga höjningar över huvud taget. Det är ett stålbad för vården, skolan och klimatet”, skriver finansborgarrådet Karin Wanngård (S), bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) och miljö- och klimatborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

M: Inte att ta ansvar

Christofer Fjellner (M), oppositionsborgarråd, är kritisk till skattehöjningen.

”Stockholm får nu sin högsta kommunalskatt sedan 1998 – i ett läge när stockholmarna redan har ett mycket tufft ekonomiskt läge. Detta är inte att ta ansvar för Stockholm utan att skicka notan till stockholmarna”, säger Christofer Fjellner (M) i en kommentar.

”Lagom tills att många stockholmare skulle få se fram emot ljusare tider tyckte styret att det ändå är bättre att hushållen ska få mindre kvar. Det är slappt att höja skatten utan att själva prioritera”, kommenterar KD:s gruppledare Nike Örbrink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.