En bild på Zeth Isaksson när han sitter i sin kontorsstol framför sina fönster i sitt kontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zeth Isaksson, doktorand vid sociologiska institutionen vid Stockholms universitet berättar om faktorer bakom ungas låga valdeltagande. Foto: Alva Collin/SVT

Stora skillnader i ungas valdeltagande: ”Handlar om information”

Publicerad

Valdeltagandet är lägre bland unga som bor i socioekonomiskt utsatta områden och unga med utländsk bakgrund. Det är ett mönster som gått att se i både EU-valet 2019 och i riksdagsvalet 2022. Nu används valambassadörer i bland annat Rinkeby och Angered för att försöka få fler att rösta.

Valambassadörer är något som använts under flera tidigare val för att öka valdeltagandet, och nu används det inför EU-valet den 9 juni. Både i Angered och Rinkeby har unga valambassadörer fått i uppdrag att informera och engagera unga att rösta.

Statsvetaren Zeth Isaksson vid Stockholms universitet menar att valambassadörer kan vara effektiva, förutsatt att de används på rätt sätt.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Det handlar en del om information, folk måste känna att de förstår vad valet är till för och att de kan göra en skillnad.

Valdeltagandet kan minska i årets EU-val

Vid riksdagsvalet 2022 minskade valdeltagandet i bland annat Järva, trots stora satsningar i form av bland annat ambassadörer.

Enligt Zeth Isaksson finns det en risk för samma trend även i årets EU-val, inte bara hos unga utan inom alla åldersgrupper. En anledning kan vara att det är långt till nästa nationella val. Han poängterar dock att det är svårt att säga säkert och menar att saker som nya partier, Folklistan som nyligen etablerades till exempel, kan bidra till att fler väljer att rösta.

– Jag vet inte om Folklistan kommer göra några stora avtryck på valdeltagandet, men den här typen av små partier kan locka nya väljare som annars inte hade röstat alls.

Valdeltagandet i EU-valet 2019 i åldrarna 18–29 år

Valdeltagandet i landet

Högst:

Lund: 68 %

Danderyd: 66 %

Lidingö: 62 %

Uppsala: 60 %

Täby: 58 %

Lägst:

Haparanda: 25 %

Gällivare: 25 %

Bräcke: 25 %

Hagfors: 24 %

Malå: 19 %

Valdeltagandet i Stockholms län

Högst:

Danderyd: 66 %

Lidingö: 62 %

Täby: 59 %

Stockholms stad: 58%

Solna: 57%

Lägst:

Nynäshamn: 37%

Norrtälje: 36%

Sigtuna: 34%

Botkyrka: 33%

Södertälje: 30%

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet