Forskaren Joakim Dillner om studien och varför han menar att provresultat från Karolinska ger svar på coronavirusets spridning bland stockholmare generellt. Foto: Johan Nilsson/TT/Pressbild

Forskare: Var sjunde arbetande stockholmare coronasmittad

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 15 procent av Stockholms arbetande befolkning är eller har varit smittade av det nya coronaviruset. Det menar Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, som leder en studie där anställda på Karolinska universitetssjukhuset testas för viruset.

Testerna har genomförts på över 11 000 personer de senaste fyra veckorna. I testerna ingår svalgprov för virusspårning med PCR och blodprov för att söka efter antikroppar mot viruset, vilket kan visa om personen tidigare har haft infektionen.

Nu har 5 500 PCR-prov och 3 200 antikroppsprover analyserats, skriver Karolinska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande. Resultaten visar att:

Corona i Stockholm
  • 7 procent hade virus i svalget
  • 10 procent hade antikroppar i blodet
  • 2,4 procent hade både antikroppar och virus

Deltagare med skilda arbetsuppgifter

Även om testerna har genomförts på anställda på Karolinska universitetssjukhuset, menar den ansvarige för studien att resultaten ger svar på virusets spridning bland stockholmare i stort.

– Vi har provtagit ett stort antal medarbetare med olika arbetsuppgifter, såväl patientnära som ej patientnära, och har därmed fått en uppfattning om smittans utbredning i Stockholms arbetande befolkning. Våra data pekar då mot att cirka 15 procent har eller har haft SARS-CoV-2 coronavirusinfektion, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet och ansvarig för covid 19-studien.

Samtliga deltagare i studien skulle vara utan symptom när proverna genomfördes.

Tegnell: Kan ligga i linje med beräkningar

Enligt Folkhälsomyndighetens tidigare beräkningar skulle en tredjedel av invånarna i Stockholms län vara smittade eller ha haft viruset i början av maj. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att studiens andel på 15 procent kan vara i linje med beräkningarna.

– Mellan tummen och pekfingret tycker jag det verkar ligga ganska mitt i, eftersom det finns en förskjutning tidsmässigt på en tre veckor när man studerar antikroppar, sa Anders Tegnell på en presskonferens på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet