Hör Think Pink-grundaren Fariba Vancor, fd Bella Nilsson, i rätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Think Pink-grundaren Fariba Vancor, fd Bella Nilsson, i rätten. Foto: Anders Molin/SVT

Think Pink-rättegången: De åtalade hörs för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Det har kallats Sveriges största miljöskandal. Sopbergen som började brinna i Botkyrka för snart fyra år sedan. Under onsdagen har det blivit dags för några av de huvudåtalade i Think Pink-härvan att höras i rätten.

– Jag har ingen kompetens inom miljö, men jag anlitade de bästa på området. Jag frågade; Vem är den bästa miljöadvokaten i Sverige? Honom ska jag ha som rådgivare, säger företagets grundare Fariba Vancor.

Totalt har det väckts åtal mot elva personer, som på olika sätt är inblandade i sopskandalen. Fem personer står åtalade för grovt miljöbrott efter den bristande hanteringen av sopor på bland annat de stora avfallsanläggningarna Kassmyra och Kagghamra i Botkyrka kommun. Fyra av dem misstänks också för ekobrott.

En person är åtalad för medhjälp till grovt miljöbrott och fem är åtalade misstänkta för miljöbrott. De misstänks ha grävt ner byggavfall. Samtliga nekar till brott.

”Har inte pratat på fyra år – utredningen partisk”

Fariba Vancor, fd Bella Nilsson, som grundade företaget Think Pink, har inte velat kommentera misstankarna tidigare. I dag hörs hon för första gången i Attunda tingsrätt och fortsätter hävda att det blivit en häxjakt på henne och att hon blivit uthängd i media.

– Jag har inte pratat på fyra år då utredningsteamet varit partiska. Nu väljer jag att prata direkt till tingsrätten, säger hon.

Fariba fortsätter prata fritt i rätten.

– Avfall är inte vackert, men någon måste ta hand om det.

”Aldrig fått böter”

När åklagaren frågar ut Fariba Vancor under eftermiddagen kommenterar hon kommunens besök i verksamheten.

– Ibland fick vi klapp på axeln att vi varit duktiga och ibland fick vi hemläxor och de gjorde vi. Vad jag minns har vi aldrig fått böter, kommunen har möjlighet att stänga verksamheten omedelbart. Under alla år jag har varit vd har vi jobbat under deras kontinuerliga tillsyn.

Think Pinks grundare Fariba Vancor, före detta Bella Nilsson, valde att bryta tystnaden i rätten. Men hennes försvarsadvokat säger att han gett rådet att hon inte skulle prata, annat än att svara på frågor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Think Pinks grundare Fariba Vancor, före detta Bella Nilsson, valde att bryta tystnaden i rätten. Men hennes försvarsadvokat säger att han gett rådet att hon inte skulle prata, annat än att svara på frågor. Foto: David Westling/SVT

Leif-Ivan Karlsson: Skulle vara affischnamn

En annan av de huvudåtalade är Leif-Ivan Karlsson, som var vd för Think Pink i nästan två år. Han blev känd i samband med programmet ”Svenska miljonärer” och realityserien ”Karlssons”. Han har i polisförhör hävdat att hans roll endast varit att marknadsföra bolaget. Leif-Ivan Karlsson kommer höras senare i rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.