Man framför kamera, brand i sopberg med rök

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En hög med uppemot hundratusen ton avfall på hög som läcker miljögifter. De boende beskriver det som en ”no go zone” efter sopbranden i Kagghamra 2020. Foto: SVT/Moa Ferm

Fyra år efter sopbranden i Botkyrka – här renas giftigt vatten efter Think Pink-avfall

Uppdaterad
Publicerad

I Kagghamra i Botkyrka har kommunen tvingats rena vattnet vid det gigantiska sopberget, då riktvärdena för tungmetaller och PFAS ligger alldeles för högt. Under onsdagen ska några av de huvudåtalade i den stora Think pink-härvan höras i tingsrätten.

– Jag väljer att inte gå med mina hundar i närheten av sophögen i Kagghamra. För mig är platsen en no go zone, säger Marita Karlén som bor tvärs över viken vid Kagghamrafjärden.

Botkyrka kommun valde att installera en reningsanläggning i ett tidigt skede efter branden 2020. Allt för att få bukt med de höga värden av tungmetaller och PFAS.

– Vi var tvungna då ett av dagvattenrören går på avfallsytan. Vi har nu beslutat att bygga ut anläggningen för att kunna ta hand om ännu fler gifter, säger Anders Öttenius, chef för stadsmiljö i Botkyrka kommun.

Huvudåtalade hörs i rätten

Botkyrka kommun hoppas att de redan under hösten ska få statliga bidrag så att de ska ha möjlighet att ta prover i avfallshögen och så småningom sanera föroreningarna.

Under onsdagen och torsdagen kommer flera av nyckelpersonerna i Think Pink-härvan att höras i rätten, bland annat Bella Nilsson som numera heter Fariba Vancor. Hon står åtalad för grovt miljöbrott och ekonomisk brottslighet men nekar till brott.

Affärsmannen Leif-Ivan Karlsson, som var vd för Think Pink i nästan två år, kommer höras senare under rättegången. Även han nekar till brott och har i polisförhör hävdat att hans roll endast varit att marknadsföra bolaget.

Bella Nilsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges största miljöskandal. Så beskrivs turerna kring Bella Nilsson och företaget Think Pink. Foto: TT / Youtube

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.