Personal från ett HVB-hem är med på ett yogapass.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bara efter en vecka har vi fått höra från ungdomarna att de sover bättre”, säger Samir Sabri som arbetar på ett HVB-hem och själv använder yogan för att reglera stress. Foto: Johanna Talamo/SVT

Traumayoga testas på HVB-hem: ”Funkar på riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter positiva resultat för vuxna testas nu yoga för unga med psykisk ohälsa på flera håll i landet. Joseph Mousa jobbar på ett HVB-hem i Stockholm där de sedan en tid tillbaka använder traumaanpassad yoga som behandlingsstöd.

– Jag var jätteskeptisk till det här, men jag gav det en chans, säger han.

Psykisk ohälsa bland barn är ett växande problem. Under sommaren var det fler unga än någonsin som kontaktade Bris, Barnens rätt i samhället.

Ett nytt verktyg för att motverka utvecklingen är yoga.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Josefin Wikström, grundare för traumaanpassad yoga Sverige, har tillsammans med professor Nóra Kerekes vid Högskolan Väst lett flera studier om yogans effekter. Bland annat inom rättspsykiatrin och kriminalvården.

– Det är viktigt att vi använder evidensbaserade metoder inom vården, vi gör dessa studier för att påvisa evidens av yogans effekter, säger Nóra Kerekes.

Yoga som behandlingsstöd

Unikt för studierna är att de har kunnat visa en ökad karaktärsmognad,
som självkontroll, ansvarstagande och konsekvenstänk, hos deltagarna. Nu påbörjas en studie inom BUP i region Väst.

– När vi såg denna starka inverkan av yoga på vuxna så förstod vi att det är viktigt att studera hos barn och unga, säger Nóra Kerekes.

Både Josefin och Nóra påpekar att en helhetlig behandling är viktigt men att yogan fungerar som kompletterande behandling.

– Det kan hjälpa människor att kunna reglera känslor och nervsystemet, känna in kroppens signaler innan exempelvis en traumatrigger blossar ut helt, säger Josefin.

”Bra att vara skeptisk”

Historiskt har grupper praktiserat och översatt yogan in i sin tro, säger Josefin Wikström men påpekar att yogan i sig är fristående.

– Jag tycker det är bra att vara skeptisk, vissa kanske utlovar för mycket, att yogan kommer göra dig lycklig. Men det handlar om att få med sig metoder i vardagen som hjälper dig att fungera på ett bra sätt.

”Viktigt att själv vara lugn”

Joseph Mousa och Samir Sabri har båda gått en grundutbildning i traumaanpassad yoga. De använder sig av metoden både i personalgruppen och med ungdomarna på HVB-hemmet.

– Bara efter en vecka har vi fått höra från ungdomarna att de sover bättre. De har dessutom lättare sätta ord på de oroliga känslorna som kan uppstå vid kvällstid, säger Samir.

Joseph Mousa påpekar att det är viktigt även för personalen att själva använda sig av yogan eller andningsövningar, för att kunna vara en lugn och trygg förebild.

– Jag tror att det är omöjligt att lugna ner en person om jag själv är uppe i varv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Mer i ämnet