Opålitliga tunnelbanespärrar som slår igen om din kropp eller dina ägodelar – det är två av tre stockholmare rädda för enligt en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting. 64 procent av de tillfrågade säger att de någon gång känt oro när de gått igenom spärrarna, och varannan resenär säger att de varit med om att spärrarna har slagit igen när de passerar.
Nu vill Vänsterpartiet att man ser över systemet med spärrarna och de vill att man ska inför öppna spärrlinjer med kontrollanter, ett system som redan finns i London, Amsterdam och Berlin.
– Så länge vi har avgiftsfinansierad kollektivtrafik ska man betala för sig. Men spärrarna skapar bara otrygghet. Framförallt ser vi att spärrarna förvärrar pendlingen för kvinnor, barn och oss som dagligen reser med giltig biljett. Satsa istället på en utökad kontrollverksamhet, som både avskräcker från fuskåkning och har en trygghets- och servicefunktion, säger Gunilla Roxby Cromvall, Vänsterpartiets gruppledare i landstinget.
Barnperspektivet
Undersökningen visar också att fyra av tio som åker tunnelbana/pendeltåg har upplevt att barn i sin omgivning varit rädda för att spärrarna ska slå igen på dem.
Drygt varannan stockholmare som åker tunnelbana/pendeltåg tror att spärrarna hindrar fuskåkare lite eller inte alls. Och drygt hälften av målgruppen tror att spärrarna försvårar mycket eller något vid evakuering ur tunnelbanan (52 procent).
Större risk att träffas av blixten
Claes Keisu, presskommunikatör på SL, pekar på att antalet spärrpassager är cirka 30 miljoner per månad och säger att ökningen av antalet rapporterade skador sannolikt är en tillfällighet.
– Det är ungefär 1.000 gånger större risk att träffas av blixten en gång under sin livstid än att råka ut för en sak- eller personskada i en SL-spärr som är av den arten att man vill anmäla den. Den stigande siffran är förmodligen bara otur, säger Keisu.