Vattenfalls koldioxidinfångade, CCS i Jordbro pausas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenfall avbryter återigen klimatprojektet att fånga in koldioxid och lagra den i marken. Foto: Lisa Liljefors

Vattenfall avbryter klimatsatsning att fånga in koldioxid

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls löfte om att fånga in koldioxid och lagra den under marken passerar snart två decennier.

Trots flera försök att komma igång, väljer det statliga energibolaget att avbryta sin senaste satsning, att fånga in 150 000 ton koldioxid från kraftvärmeverket i Jordbro.

– Det var inte väntat, säger Haninge kommuns samhällsutvecklingsdirektör, Sara Bjurström, om beskedet.

Vattenfall vill inte ställa upp på någon intervju, men skriver i ett mail till SVT att ”marknaden för koldioxidinfångning är för omogen och att ekonomin för att genomföra projektet saknas”.

– Det är en viktig del för att klara klimatomställningen för hela regionen, säger Sara Bjurström, samhällsutvecklingsdirektör i Haninge kommun, som tycker det är synd att projektet avbryts.

Jakten på koldioxidlagringen

Även projektet att fånga in och lagra 200 000 ton koldioxid från Vattenfalls anläggning i Uppsala avbryts, meddelar bolaget.

Koldioxidinfångning i Tyskland blev aldrig av

Redan 2008 satsade Vattenfall miljardbelopp på att fånga in koldioxid från sina kolkraftverk i Tyskland. Då stod Vattenfall för de näst största utsläppen av alla kraftbolag i hela Europa. Vattenfalls utsläpp i Polen och Tyskland motsvarade hela Sveriges samlade utsläpp. Men att sluta elda kol för att minska klimatpåverkan sågs inte som ett alternativ. Lösningen att fånga in koldioxiden från bolagets skorstenar och lagra den under jord ansågs vara mer realistiskt.

– Det är det här som man ser som den viktigaste komponenten i lösningen av klimatproblemen, sade Vattenfalls dåvarande vd, Lars G Josefsson, när SVT intervjuade honom 2008.

Men problem med att hitta en lämplig lagringsplats för koldioxiden gjorde att projektet lades ned.

CCS i Jordbro läggs på is

16 år senare satsar nu regeringen 36 miljarder på att tekniken ska börja användas i stor skala. Den här gången på Sveriges biobränsle-anläggningar. Men trots regeringens förhoppning om koldioxidinfångning, även kallad CCS, ser statliga Vattenfall inte lika ljust på tekniken. Koldioxidinfångaren på Vattenfalls biokraftvärmeverk i Jordbro skulle ha varit igång 2028 och fånga in 150 000 ton koldioxid per år.

Jakten på koldioxidlagringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på koldioxidlagringen

Mer i ämnet