• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

20-årige Björn dog av en överdos: ”Han visste inte hur farligt det var”

Uppdaterad
Publicerad

När poliserna gick in i Björns rum fann de honom på golvet, med benen uppdragna och kinden vänd nedåt. 20-åringen – vars drogmissbruk hade eskalerat med åren – hade dött av en överdos.

– Avgrunden öppnade sig, säger mamman Elisabet Greek.

Björn började röka hasch som 13-åring. Trots insatser, möten och stöttning från familjen blev det värre under gymnasiet och han började blanda kemiska nätdroger med alkohol och läkemedel.

– Han var nyfiken och ville experimentera. Visste inte hur farligt det var. Han hade så vitt jag vet inte varit med om någon traumatisk händelse, berättar Elisabet Greek. 

Droger bland unga

Sökte hjälp

Efter studenten fick Björn jobb på Akademiska sjukhusets IT-support. Han sökte sig till Anonyma narkomaner och var ren i ett halvår, men drogerna skrek honom tillbaka.

– Enligt det svenska systemet fick Björn den hjälp han skulle få, men insatserna kom alltid för sent och det var för lite, säger Elisabet Greek.

Hittades på golvet

Det har nu snart gått fem år sedan hon fick samtalet som vände upp och ned på allt. Björn hade hittats död i sin lägenhet i Ulleråker. En dödlig överdos, men inte av droger utan utskrivna läkemedel han tog mot depression och en drogutlöst psykos.

– Ibland får jag frågan om hur man går vidare, men det gör man inte. Det finns ingen väg vidare, man får börja om. Som att lära sig att gå på nytt, säger Elisabet Greek.

I klippet ovan berättar hon om Björn, bortgången och hur det är att se sin son sjunka allt djupare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet