Foto: SVT

Chatt: Ställ dina frågor om droger till experterna

Uppdaterad
Publicerad

Är du orolig för att någon i din närhet använder droger? Eller är du bekymrad över ditt eget missbruk? Chefsöverläkaren Tobias Eriksson och kuratorn Caroline Carlsson, som jobbar på beroendemedicin på Akademiska sjukhuset, svarade på läsarnas frågor under onsdagsmorgonen.

Läs frågorna om droger

Pinnat inlägg

Tobias Eriksson, chefsöverläkare, och Caroline Carlsson, kurator, på beroendemedicinska mottagningen på Akademiska svarade på era frågor om droger.

Nu måste vi avsluta frågestunden för den här gången, och tyvärr hann vi inte med alla funderingar. Tack för era frågor.

Alfred • Jag röker egenodlad cannabis 2-3 ggr i månaden och dricker aldrig. Min karriär går bra, jag är en ansvarstagande pappa och lever ett oproblematiskt liv med sunda relationer. Mitt bruk påverkar ingenting förutom att det ger mig en väldigt välbehövlig avkoppling där jag får utlopp för min kreativitet då jag brukar måla eller skriva musik. Borde jag sluta, och varför isåfall?

Hej Alfred,

Mitt svar blir nog detta. Du vet aldrig hur koncentrerad din drog är. Även om man använt den utan biverkningar kan den dagen komma när du överdoserar lite eller har tagit något annat läkemedel som potentierar effekten. Du kan då tappa verklighetsuppfattningen och bli psykotisk och en uppenbar fara för dig själv och dina barn.

Det blir mitt svar.

Martina • Hej, Hur kan man på bästa sätt stötta sina barn att bli trygga och våga säga nej till erbjudanden om att testa?

Hej! Det är en viktig fråga du tar upp. Många gånger testar ungdomar droger tillsammans med andra, det kan då vara svårt att som ensam säga nej. Det du kan göra att tydligt förklara din inställning till droger. Ett tips är att läsa på inför detta. Våga prata med ditt barn om droger. Förekommer det i de sociala sammanhang som den befinner sig i? Du eller ditt barn kan även ta hjälp av kommunens barn- och ungdomsenhet eller ungdomscentrum för att få stöd och vägledig i dessa frågor.

Richard • Jag förstår att ni är indoktrinerade att säga att man inte ska jämföra olika drogers skadlighet för att liksom rättfärdiga någon av dessa, men så fungerar ju inte människan. Man jämför allt, från löner och bilar till utseende och ölsorter. Ärlighet och rakhet borde prägla debatten, och då är väl ändå faktum att alkohol är det i särklass största problemet, väldigt skadligt och mest utbrett?

Hej Richard,

Du har förstås rätt. Som beroendeläkare håller jag med om att alkohol skadar och dödar människor och relationer på ett ondskefullt och effektivt sätt. Det är den drog jag jobbar mest med! Att den är legal bidrar i högsta grad till detta. Ska vi då upprepa misstaget och legalisera andra droger?

Hanna • Varför får man hjärnskador av att använda små doser amfetamin men inte av ADD medicin Elvanse som läkaren skrev ut?

Hej Hanna,

Även små doser amfetamin kan påverka hjärta och kärl på ett katastrofalt sätt. Elvanse kommer inte i närheten av de effekter amfetaminet har på just våra blodkärl i kroppen. "Små doser" av amfetamin är i regel mycket starkare än läkemedlet Elvanse.

naloxon • Naloxon kan ju användas för att motverka opiatöverdoser. Delas detta ut gratis till missbrukare/allmänheten? Bör det?

Hej,

Det bör finnas fritt tillgängligt i samhället då det finns massor med forskning som hela tiden bevisar samma sak, det räddar liv!

Naloxon har inga farliga biverkningar och det gör att unga förstår den potentiella livsfaran med att använda droger, om det måste finnas ett motgift.

Amanda • Hur kan man konfrontera någon i sin närhet om man anar att de har fått återfall utan att det låter som en personlig attack med misstro inför personen?

Hej! Försök att undvika konfrontation, det medför ofta att personen går till försvar. Även viktigt att välja ett tillfälle då ni kan prata ostört. Försök istället att ställa öppna frågor, fråga hur personen mår. Beskriv din oro, vad du ser, finns det något konkret som väckt den. Förklara att du frågar för att du bryr dig.

Elsa • Vad menas med droger? Man förstår ju att det finns olika kategorier och lagar för olika droger. Alkohol är lagligt, opioider är lagliga (och en av de största epidemi idag) och samtidigt är man fortfarande rädd i Sverige för cannabis, nånting som börjar att bli mer och mer laglig utomlands.
När kommer Sverige börja tänka på legalisera cannabis och CBD?

Hej Elsa,

Som beroendeläkare är jag orolig för en legalisering. Det finns absolut vissa medicinska effekter med cannabis men detta måste man forska vidare kring och det finns idag läkemedel med denna effekt. Dessa skall förstås skrivas på recept då vi vet att det med cannabis finns allvarliga biverkningar. En legalisering som leder till ett större bruk bland ungdomar kommer ge fler psykosinsjuknanden och sämre prestation i skola och socialt för många unga. Det vill inte jag medverka till.

Alkohol borde förstås också vara reglerat med åldersgräns på 25 utifrån risken för skador hos unga. Helst borde det inte heller vara tillåtet, om du frågar en beroendeläkare!

Rigmor • Hej! Har en vuxen son 35 år som är beroende av narkotika efter ca 20 års användning
vill få honom inlagd på hem mot hans vilja för avvänjning, finns det någonstans jag kan vända mej till?

Hej! Det är alltid bättre att en person på frivillig väg får hjälp för sin beroendeproblematik. Men i det fall där det inte är möjligt, där frivilliga insatser är uttömda och missbruket bedöms som direkt livshotande, kan socialtjänsten och sedan förvaltningsrätten fatta beslut om tvångsvård enligt LVM (lagen om vård av missbrukare i särskilda fall). Är man som anhörig orolig kan man vända sig till kommunens beroendeenhet med en anmälan. Denna kan även göras anonymt.

Seb • Med alla studier och forskning om cannabis negativa effekter på hjärnan, finns det en internationell konsensus bland forskare om de effekterna är garanterat permanenta eller om de försvinnner efter år av avslutad cannabiskonsumtion?, och finns det tillräckligt mycket forskning och studier som väger tungt som bevis för det. notera att frågan gäller internationellt och inte enbart Svenska studier och forskning.

Hej Seb,

Det finns tung internationell forskning som ger belägg för permanenta skador av cannabiskonsumtion om man debuterar i tonåren.

Hit kan du vända dig för hjälp:

1177. Vårdguiden hänvisar till vårdställen för behandling av narkotikamissbruk.

Beroendemedicinska mottagningen, Akademiska sjukhuset. Här kan du som är över 18 år och vill ha hjälp mot beroende vända dig. Följer tre olika program; alkoholprogrammet, läkemedelsprogrammet och samordningsprogrammet för blandberoende.

Socialtjänstens missbruksenhet. Utreder och kartlägger beroende, slussar vidare till lämplig vård eller insats både för vuxna och barn.

Föräldraföreningen mot narkotika. Har du en anhörig som missbrukar? FNM är ett nätverk för samtal och rådgivning.

Anonyma narkomaner. Är en stödorganisation för dig som vill sluta ta droger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet