Att ta en överdos beskrivs som att drunkna på land, blodet slutar syresättas och till sist dör du. Senaste fem åren har 21 unga Uppsalabor gått det ödet till mötes.
– Det tyngre narkotikabruket har gått ner i åldrarna. Och man blanddrogar – vilket är oroande. Det är svårt att hantera för oss och det är i blandandet av droger vi ser ökning av dödlighet, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare vid Akademiska sjukhusets beroendemedicinska mottagning.
”Samhället har hårdnat”
Han tror att närheten till Stockholm, som samma period hade 68 dödliga överdoser i åldersspannet, har betydelse för att Uppsala ligger högt i den dystra statistiken.
– Samhället har hårdnat. Det finns inte samma utrymme idag att hitta sysselsättning, att få en ny chans. Det är min erfarenhet, säger Tobias Eriksson.
Amfetamin, kokain och tramadol
För att inte situationen ska bli värre måste man ta tag i problematiken tidigt. På socialtjänstens ungdomscentrum i Uppsala kan personer upp till 21 år söka hjälp mot sitt missbruk. Cannabis är den vanligaste drogen, men urinproven visar att ungdomar även brukar bland annat amfetamin, kokain och tramadol.
– Det handlar om att få personen att hitta alternativa lösningar till det drogerna antingen dämpar eller förstärker, säger Peter Andersson, socionom och familjebehandlare.
I klippet ovan berättar Tobias Eriksson och Peter Andersson mer om överdoser bland unga och vad som behövs för att stävja problemet.
Dödliga överdoser 15-29 år (2015-2019)
Stockholm 68
Göteborg 61
Uppsala 21
Västerås 18
Umeå 18
Malmö 17
Eskilstuna 15
Örebro 14
Söderhamn 13
Norrköping 12
Källa: Socialstyrelsens dödsorsaksregister
Antal ungdomar som lämnade positiva prover 2018
THC: 108
Tramadol: 39
Amfetamin: 26
Kokain: 24
Opiater: 16
Benzodiazepiner: 15
MDMA: 15
Beprenorfin: 1
Källa: Ungdomscentrum Uppsala