Preliminära studieresultat visar att det kan finnas fördelar med tidigare igångsättning. Foto: TT

Akademiska om gravidstudie: ”Måste se resultatet innan vi ändrar en rutin”

Uppdaterad
Publicerad

En studie som genomförts på bland annat Akademiska sjukhuset visar att chansen för barnets överlevnad kan öka om man sätter igång förlossningen vid vecka 41 istället för som idag, vecka 42. I Dalarna har man därför valt att tidigarelägga förlossningar, men i Uppsala väljer man att avvakta.

Under 2017 påbörjades en nationell studie av Sahlgrenska Universitetssjukhuset där Akademiska sjukhuset och 14 andra förlossningskliniker deltog.

Syftet med studien var att undersöka vad som var bäst för barnet och mamman, en igångsättning i vecka 41 eller 42. Studien skulle pågå i tre år, men stoppades i förtid pågrund av de preliminära resultaten.

Då det preliminära resultatet från studien visade att chansen kan öka för att barnet ska överleva i en igångsättning som görs under vecka 41 gentemot under vecka 42, så har man nu valt att börja med tidigare igångsättningar i Dalarna, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Vill ha en vetenskaplig grund

Vid Akademiska sjukhuset har man istället valt att vänta tills att samtliga studieresultat har presenterats innan man tar något beslut i frågan.

Gunilla Hallberg, överläkare och sektionschef inom obstetrik vid Akademiska sjukhuset. Foto: SVT

– Man måste se hela studien för att kunna fastställa att det är så, sedan måste man även analysera resultatet. Hur stora är fördelarna och nackdelarna för att driva igång en förlossning tidigare? Det är information och data som vi tycker att man behöver innan man förändrar en rutin, säger Gunilla Hallberg, överläkare och sektionschef inom obstetrik vid Akademiska sjukhuset.

Har ni haft någon diskussion om att ha tidigare igångsättningar?

– Igångsättningar sker redan idag under vecka 41 om det finns indikationer att det finns risker med att vänta längre. Men i det här fallet vill vi ha en vetenskaplig grund innan vi bestämmer något, säger Gunilla Hallberg.

Klinisk bedömning görs

Idag arbetar Akademiska sjukhuset med att bedöma en eventuell igångsättning på individnivå.

– Genom att först göra en bedömning så att vi kan undvika att hamna i riskfyllda situationer som ett akut kejsarsnitt eller att man forcerar och på så vis skapar risker istället för att undvika dem.

Det slutgiltiga studieresultatet kommer att presenteras senare i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.