• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sadaf Mostofizadeh drabbades av förlossningsskador när hon födde sin son. Foto: SVT/Privat

Ingen trodde på hennes förlossningsskador

Publicerad

2014 födde Uppsalabon Sadaf Mostofizadeh barn för första gången. Efteråt hade hon så ont att hon varken kunde stå eller sitta, och smärtan gick inte över. Gång på gång under de kommande månaderna sökte hon hjälp, men istället för vård fick hon höra att allt var som det skulle.

– Till slut bröts jag ner mentalt. Det var en kvinnosyn som var helt horribel, säger hon.

Sadaf Mostofizadeh födde sin son den 8 september 2014. Förlossningen gick snabbt och verkade ha gått bra, berättar hon själv. Hon beskriver att hon var glad och inte behövde sys speciellt mycket.

Men så fort epiduralen släppte började helvetet.

– Jag hade fruktansvärt ont, både i underlivet och i tarmarna. Jag kunde inte sitta och jag kunde verkligen inte stå. Jag var kvar på BB i tre nätter, eftersom de sa att allt såg bra ut, säger Sadaf Mostofizadeh.

Sadaf Mostofizadeh med nyfödde sonen Levi hösten 2014. Foto: Privat

”Hamnade i ett mörker”

Sadaf ringde gynakuten flera gånger. Efter några dagar fick hon åka in akut och fick laxerande mot förstoppning. Hon berättar att hon hade ont konstant, att hon inte kunde ta hand om sitt nyfödda barn, att hon hamnade i ett mörker.

Under det kommande halvåret träffade hon otaliga gynekologer och läkare, berättar hon. Hon sökte hjälp både i och utanför Uppsala, både inom landstinget och privat. Det var i huvudsak kvinnliga gynekologer hon mötte, men hon undersöktes även av flera manliga läkare.

Hon beskrev för dem hon träffade hur hon inte klarade av att utföra vardagssysslor som att gå på promenad, bära matkassar eller bära sin nyfödda son. Men hon blev ifrågasatt.

– De tryckte på att jag hade förlossningsdepression och att jag inte borde ta det så hårt. De frågade om de trodde att jag skulle gå härifrån och se ut som en oskuld.

Fick till slut vård

En dag såg hon överläkaren Eva Uustal från Universitetssjukhuset i Linköping på TV. Sadaf bestämde sig för att få komma till henne till varje pris, och nästan 1,5 år efter förlossningen fick hon den operation hon väntat på – men inte i Uppsala utan i Linköping.

I Sadafs fall handlade det om muskler och vävnad som försvagats i underlivet, alltså skador som inte var synliga på utsidan. Men även om vårdpersonalen i Uppsala län inte kunde se med blotta ögat vad som var fel, så tycker hon att de borde ha agerat annorlunda.

– Jag kan inte lasta dem för att de inte hade rätt kunskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.