Masoumeh Rezapour, verksamhetschef vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik, bekräftar att förlossningsavdelningen kommer att följa de nya rekommendationerna kring hur vårdpersonal kan förebygga och lättare upptäcka förlossningsskador. Foto: SVT

Nya förlossningsråd ska följas på Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset bekräftar att man kommer följa de nya rekommendationerna kring att förebygga och lättare upptäcka förlossningsskador.

Som SVT Nyheter Uppsala tidigare berättat har det presenterats nya riktlinjer kring hur vårdpersonal ska ta hand om nyförlösta kvinnor.

LÄS MER: Nya rekommendationer ska förebygga förlossningsskador

Förlossningsskador

Bland annat innebär de nya rekommendationerna att vårdpersonal ska se till att nyförlösta är tillräckligt bedövade så att mer omfattande undersökningar ska kunna göras. Undersökningen görs för att upptäcka eventuella bristningar som kan ha uppstått djupare in hos den nyförlösta kvinnan.

– De här nya riktlinjerna har arbetats fram efter ganska mycket forskning och insamling av information, material och kunskap från alla universitetssjukhus. Akademiska har alltid haft dessa riktlinjer, säger Masoumeh Rezapour, verksamhetschef på Akademiska sjukhusets kvinnoklinik.

Missförstått uttalande

I samband med SVT:s granskning tidigare i år sade verksamhetschefen att hon inte trodde på en generell bedövning för kvinnor för att kunna undersöka dem efter förlossning. Ett uttalande som hon säger blivit missförstått.

– Det är viktigt att patienten inte har smärta, det handlar inte om hur viktigt det är att alla får bedövning, säger Masoumeh Rezapour.

LÄS MER: Tror inte på bedövning för nyförlösta

Hon förklarar att mer än hälften av patienterna på Akademiska sjukhusets förlossningsavdelning får så kallad epiduralbedövning, en ryggmärgsbedövning som gör patienten helt bedövad i underkroppen.

– Då är de redan smärtlindrade och då behöver man inte lägga ytterligare lokalbedövning, det var det som jag försökte säga, säger Masoumeh Rezapour.

Ökad informationssatsning

Under våren har oroliga patienter hört av sig för att få information om hur sjukhuset hanterar förlossningsskador och det har lett till utökad informationssatsning från kvinnokliniken. Bland annat via klinikens hemsida där patienter nu kan få en god bild över hur förlossningsavdelningen arbetar med de här frågorna.

– Vi har reflekterat också varför patienterna får så mycket oro och vi förstod att vi måste presentera vilken hjälp som finns att få, och det har vi försökt göra, säger Masoume Rezapour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet