• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rickard Löfqvist och Mia Löfqvist är positiva till projektet ”Känd barnmorska”. I knät deras tre barn nyfödda Hedvig, Alfred 5 år och Sigrid 2 år. Till höger i bild barnmorskan Karin Hellström. Foto: SVT

Mia fick samma barnmorska – från dag ett till förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskemottagningen Hjärtat i Uppsala är först i Sverige med att erbjuda förlossningsrädda kvinnor samma barnmorska hela vägen fram till förlossningen. Uppsalabon Mia Löfqvist är en av dem som prövat den nya modellen.

Projektet kallas för ”Känd barnmorska” och syftet är att gravida kvinnor som känner oro eller rädsla inför förlossningen ska få träffa samma barnmorska.

Från det första mötet till att det är dags för förlossning.

– Min största rädsla har varit smärtan och hur jag ska hantera den. Men när jag fick veta att jag fick vara med i det här projektet och att jag skulle få träffa Karin hela vägen fram till förlossningen blev jag så glad och kände mig trygg, säger Mia Löfqvist.

Hör mer i klippet om hur Mia upplevde förlossningen med en barnmorska som hon kände.

Fokus på förlossningsrädda

Helena Eriksson är verksamhetschef på barnmorskemottagningen Hjärtat i Uppsala. Hon ser flera fördelar med projektet.

– Tanken är inte att vi ska erbjuda detta till alla. Fokus är på dem med en förlossningsrädsla, säger hon.

Projektet startade efter att fler kvinnor på mottagningen frågat om det var samma barnmorska som skulle vara med även på förlossningen.

– Vi åkte utomlands och blev inspirerade av hur man jobbar i många andra länder. Flera som vi mötte blev förvånade över att det här inte fanns i Sverige, säger hon.

Nu vill de försöka sprida projektet till fler mottagningar i Uppsala.

Andra städer i Sverige som också har prövat modellen är bland annat Stockholm och Sollefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.