Foto: SVT

Efter explosionen: Förskola håller stängt

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen stod det klart att en större explosion briserat vid Kvarntorget i Uppsala. En förundersökning pågår för tillfället och polisen rubricerar händelsen som mordförsök alternativt allmänfarlig ödeläggelse. Precis bredvid platsen för explosionen ligger en öppen förskola som drivs av Svenska kyrkan. De väljer idag att hålla stängt.

– Vi blev alla nog lite tagna på sängen imorse när vi såg omfattningen säger, Maria Aas Åhlén, komminister i Svenska kyrkan.

Maria Aas Åhlén mötte flera föräldrar som vanligtvis har sina barn i den öppna förskolan under morgonen, på väg till Sankt Pers kyrka.

Explosionen vid Kvarntorget

– Många undrade ju vad som hänt och så. Det kanske är ett 50-tal barn och föräldrar som brukar vara här på dagarna.

Aas Åhlén berättar att kyrkan tidigt valde att inte öppna förskolan under onsdagsmorgonen. Detta då polisen bland annat spärrat av ett stort område kring den parkering som ligger i anslutning till Kvarntorget, och därmed också kyrkan.

– Polisen kommer göra en teknisk undersökning här också under dagen. Vi ansåg att det var bäst att hålla stängt.

Aas Åhlén berättar att Svenska kykan också under dagen kommer inventera lokalerna för att se om de eventuellt tagit skada.

– Rent utifrån ser man ingenting. Men vi vill vara säkra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen vid Kvarntorget

Mer i ämnet