Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Victoria Mörck (V), ordförande i Uppsalas socialnämnd, menar att det är svårt att kontrollera alla HVB-hem som kommunen har avtal med. Foto: Pontus Stark/SVT

Efter SVT:s avslöjande om HVB-hemmen: Uppsala kommun ändrar sina rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen ska ändra hur man kontrollerar privata HVB-hem inför placeringar efter att SVT Uppsala kunde peka på brister som socialförvaltningschefen inte kände till.

När SVT Uppsala i april visade handlingar om brister som Ivo konstaterat på ett HVB-hem, som Uppsala kommun har avtal med, behövde socialförvaltningschefen Tomas Odin avbryta intervjun för att sätta sig in i bristerna – som han inte kände till sedan tidigare.

– Ett sådant HVB-hem borde inte ha avtal med kommunen, sade han då.

Brister i HVB-hem

Nya rutiner efter SVT-granskning

Enligt Hanna Victoria Mörck (V), ordförande i socialnämnden, har man sedan dess ändrat kommunens rutiner. Nu kontrollerar kommunen Ivos register över HVB-hem, placeringsstöd, inför varje placering för att se ifall det finns information om eventuella brister.

Tidigare kontrollerade man för brister i registret mindre regelbundet, menar Hanna Victoria Mörck. Dessutom har man underlättat för anställda att ta del av synpunkter från allmänheten och ändrat interna riktlinjer.

Hur kommer det sig att ni inte hade koll på de här bristerna sedan innan?

– Det visar sig att det är ganska svårt att ha en ordentlig uppföljning. Vi har ju ramavtal med dryga 140 HVB-hem, säger hon.

Tidigare i veckan kunde SVT Uppsala även berätta att placeringsstödet, där kommuner ska få information om brister som Ivo konstaterat på HVB-hem inte fungerar som det ska.

– I värsta fall kan det här leda till att det finns brister på ett HVB-hem, och vi placerar där ändå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i HVB-hem

Mer i ämnet