Carolina Rediviva

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se skadegörelsen vid Carolina Rediviva. Foto: Pontus Stark

”Eskalering” av skadegörelse mot Uppsala universitet – Carolina Rediviva drabbat

Uppdaterad
Publicerad

I våras hade Uppsala universitet stora problem med skadegörelse. Igår målades det budskap på Carolina Rediviva.

– Det är tråkigt och vi vill att det upphör så snart som möjligt, säger Fredrik Blomqvist, säkerhetschef vid Uppsala universitet.

Säkerhetschefen uppskattar det till att man haft omkring tio fall av skadegörelse, av olika omfattning, hittills i år. Senast under natten mot onsdagen där Carolina Rediviva, Engelska parken och Blåsenhus drabbades.

– Det kräver mycket tid, engagemang och framför allt mycket ekonomiska medel för att återställa. Exempelvis kostade det 300 000 kronor att återställa universitetshuset där vi hade skadegörelse i våras.

Propalestinska budskap

Skadegörelsen kan kopplas till att universitetet inte tagit tydlig ställning i kriget i Gaza och att man fortsatt har samarbeten med universitet i Israel, menar Fredrik Blomqvist.

I våras låstes Segerstedthuset efter att demonstranter tagit sig in i byggnaden och protesterat – men nu har man haft öppet som vanligt.

– Vi känner oss trygga med det och har regelbundna säkerhetsanalyser.

Har det varit några incidenter?

– Vi hade en incident i fredags när en välkomstceremoni stördes likt det gjordes i våras.

I klippet: Se skadegörelsen på Carolina Rediviva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.